Sterigenics heeft teveel kankerverwekkende stoffen uitegstoten

Array

De gemeente Zoetermeer heeft vandaag een raadsvergadering over de uitstoot van schadelijke stoffen van Sterigenics.  Het Zoetermeerse bedrijf stootte een tijd lang teveel schadelijke stoffen uit, zonder dat de omwonenden daarvan wisten. Sterigenics heeft jarenlang teveel ethyleenoxide uitgestoten. Het is voor Burgemeester Waaijer,  wethouder Frank Speel (Milieu en Volksgezondheid) en de voltallige raad erop of eronder. In het dossier van het chemiebedrijf Sterigenics aanvaardt het Zoetermeerse college de bestuurlijke verantwoordelijkheid. De wethouders zijn bereid hun portefeuille ter beschikking te stellen om het onderzoek naar de zaak vrij baan te geven.

Een onderzoeksrapport van Cap Gemini uit 2004 gaf al aan dat het bedrijf een milieu-risico vormde voor de gemeente. Het college erkent nu dat het dit rapport ten onrechte niet integraal aan de raad heeft gestuurd. Vandaag wordt de zaak in de gemeenteraad nader besproken. De leden van het college van B&W geven nu aan een stap opzij te willen doen zodat de raad de ruimte heeft om een gedegen onderzoek of zelfs een raadsenquête naar de kwestie te beginnen. Ongeveer tweeduizend inwoners liepen daardoor een klein gezondheidsrisico.

Half december kreeg een groep van 2000 mensen een brief met uitleg over wat er de afgelopen jaren bij het bedrijf in hun omgeving was gebeurd. Bij de brief was een verklaring van de GGD toegevoegd dat de uitstoot een zeer beperkt gezondheidsrisico kan veroorzaken. In de brief staat dat de kans klein dat iemand kanker krijgt vanwege de verhoogde uitstoot. Ook zouden andere gezondheidsrisico’s worden uitgesloten.Naar aanleiding van deze brief zijn bij de gemeente en de GGD ongeveer zestig telefoontjes binnengekomen met deels gezondheidsvragen en deels vragen over de aanpak van het bedrijf en het functioneren van de gemeente.
In december en begin januari werd al duidelijk dat het bedrijf zich niet aan de vergunning heeft gehouden, maar dat de gemeente hierop ook niet adequaat heeft gereageerd. De wethouder kondigde ook een extern onderzoek aan naar de gang van zaken. Raadscommissie Ruimte werd op 13 januari verder op de hoogte gebracht. Tijdens de avond gaf GGD-arts Versteegen antwoord op vragen van raadsleden. Een van de antwoorden was dat “ de kans dat iemand ziek wordt door de uitstoot van het ethyleenoxide in de cirkel van 500 meter rond het bedrijf, op basis van de huidige gegevens, indicatief in de orde van grootte tussen de 1 op de honderdduizend en de 1 op het miljoen ligt. Er is dus een grote kans dat niemand ziek wordt in deze omgeving.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen