Advies VWA over voorkomen Q koorts in slachterijen

Op maandag 25 januari heeft de VWA een werkvoorschrift gepubliceerd dat geldt voor haar eigen personeel in bedrijven waar schapen en geiten geslacht worden. Dit voorschrift kan tot gevolg hebben dat VWA-medewerkers op uw bedrijf neus- en mondmaskers dragen in de stal en in de vuile slachtlijn.

De VWA is van mening dat er voldoende reden is haar eigen personeel tegen Q-koorts te beschermen. In de bedrijven die schapen of geiten slachten, wordt bij toepassing van het werkvoorschrift geen VWA-personeel meer ingeroosterd uit de zogenaamde risicogroepen. Dit zijn:

  • zwangere vrouwen;
  • mensen met hartklepafwijkingen of kunststofmateriaal in hun bloedvaten; en
  • mensen met een verminderde weerstand (bijv. ten gevolg van kanker of een chronische nierziekte of na een orgaantransplantatie).

Voor VWA-personeel dat wordt opgesteld in de stal en in de vuile slachtlijn geldt het voorschrift om mond- en neusmaskers te dragen van het type FFP3. Dit stelt de VWA zelf ter beschikking.

Dit punt is door het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) besproken met de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) en de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS). Het is ons op dit moment nog niet duidelijk hoe zinvol deze beschermingsmaatregelen zijn. U wordt geadviseerd zolang dit onduidelijk is, uw eigen medewerkers ook deze bescherming aan te bieden. De genoemde FFP3-maskers zijn algemeen verkrijgbaar bij leveranciers van kantoor- en bedrijfsbenodigdheden. Verder is het raadzaam om de mensen behorende bij de eerder genoemde risicogroepen de stal of de vuile slachtlijn te laten mijden. Daarnaast adviseren wij om mensen uit de risicogroepen niet in aanraking te laten komen met vuile kleding uit de stal en de vuile slachtlijn.

Op korte termijn wordt over deze adviezen overlegd met deskundigen en met de vakbonden. Zodra daarover meer bekend is, melden wij dit aan u.

U kunt het VWA-advies Q-koorts in slachterijen hier teruglezen.

Bron: KNS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen