Nieuwe strategieën voor therapie van bloedkanker

0
275

Aan de hand van een nieuwe, zeer snelle methode heeft Robbert Spaapen tijdens zijn promotieonderzoek een belangrijk doelwit op leukemie en lymfomen, twee vormen van bloedkanker, opgespoord waartegen de nieuwste vorm van therapie gericht kan worden: immuuntherapie.

Immuuntherapie maakt geen gebruik van medicijnen maar van het afweersysteem van de mens zelf. Normaal gesproken bestrijdt het afweersysteem infecties zoals een griepje, maar het kan ook ingezet worden voor de bestrijding van kanker. Het onderzoek van Spaapen heeft een nieuwe methode opgeleverd om kanker-specifieke doelwitten voor het afweersysteem op te sporen in een tijdsbestek van slechts drie maanden. Vervolgens heeft ze met deze methode een zeer belangrijk nieuw doelwit voor behandeling van leukemie en lymfomen opgespoord.

Op basis hiervan wordt in het UMC Utrecht momenteel een klinische trial ontworpen voor de behandeling van patienten met chronische leukemie. Met behulp van de nieuwe opsporingsmethode zullen in de nabije toekomst veel meer doelwitten op leukemie geïdentificeerd worden, wat op termijn zal leiden tot verbeterde mogelijkheden voor behandeling van leukemie. Elk jaar worden wereldwijd ongeveer 700.000 mensen gediagnosticeerd met bloedkanker.

26-02-2010, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Robbert Spaapen, Geneeskunde
Proefschrift: Novel strategies for identification and therapeutic application of minor histocompatibility antigens
Promotor 1: Prof. dr. H.M. Lokhorst
Copromotor 1: Dr. T. Mutis

Bron: UU