15 mensen met diabetes starten voorbereiding voor dé sportieve uitdaging van hun leven

Array

Deelnemers Atlas Diabetes Challenge bekend
Tijdens een speciale kick-off in het Ketelhuis in Amsterdam stelde Bas van de Goor vandaag officieel de 15 deelnemers aan de Atlas Diabetes Challenge voor. Deze 15 mensen met diabetes type 2 gaan zich de komende maanden voorbereiden op dé sportieve uitdaging van hun leven: het bereiken top van de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Jbel Toubkal in Noord-Afrika. De Atlas Diabetes Challenge, een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, vindt plaats van 12 tot en met 26 september 2010.

Met de Atlas Diabetes Challenge laten de deelnemers zien dat diabetes type 2 het behalen van een sportieve uitdaging niet in de weg hoeft te staan. De Challenge heeft verder als doel mensen met diabetes type 2 te stimuleren om meer te bewegen. Daarnaast doet een medisch team onderzoek naar de effecten op bewegen bij mensen met diabetes type 2. De Atlas Diabetes Challenge wordt ondersteund door Novo Nordisk B.V., Zilveren Kruis Achmea, Philips en de Diabetesvereniging Nederland.

De deelnemers
Ruim honderd mensen met diabetes type 2 meldden zich in 2009 als potentiele deelnemer voor de Atlas Diabetes Challenge. Na een intensieve voorselectie, starten nu 15 mensen met diabetes type 2 de voorbereidingen om de hoogste top van het Atlasgebergte ook daadwerkelijk te gaan halen. De groep deelnemers met diabetes type 2 is zeer gevarieerd zowel in afkomst, Turks, Marokkaans, Indonesisch en Nederlands, als in leeftijd. Daarnaast heeft elke deelnemer een eigen reden voor deelname. De motivaties varieren van ‘het onder controle krijgen van diabetes’ tot het aantonen dat zelfs ‘op hogere leeftijd diabetes niets in de weg hoeft te staan’.

Aan de Challenge nemen zes vrouwen en negen mannen deel. De vrouwen worden vertegenwoordigd door Christel Wevers (1974) uit Zwolle, Hanneke Reijn (1967) uit Grootebroek, Astrid Kokmeijer (1972) uit Oirschot, Samia Bakour-Alla (1957) uit Tilburg, Janny van Vliet (1954) uit Haastrecht en Roos de Haan (1950) uit Zandvoort. De groep mannen bestaat uit Dennis Rosenbach (1974) uit Amstelveen, Maarten Landstra (1970) uit Boxmeer, Paul Tombal (1963) uit Zwolle, Jempi Moens (1961) uit Zeewolde, Mark van Willigen (1960) uit Purmerend,
Ibrahim Boulhalhoul (1959) uit Den Haag, Gokmen Dogan (1956) uit Den Haag, Theo v.d. Kerkhof (1954) uit Beesel in Limburg en Maarten Moraal (1942) uit Uithoorn. Meer informatie over de deelnemers en hun motivatie staat op www.atlasdiabeteschallenge.nl.

Medisch onderzoek

Een medisch team begeleidt de deelnemers en onderzoekt tijdens de Atlas Diabetes Challenge het effect van bewegen op mensen met diabetes type 2. Het medisch team bestaat uit de internisten Henk Bilo, Eelco de Koning, Pieter de Mol en Rijk Gans, cardioloog Suzanna de Vries, huisarts Lex Goudswaard, klinisch chemicus Bert Dikkenschei, chemisch analist Marion Fokkert, echolaborante Helga Snaak, diabetesverpleegkundige Fatima Malki en onderzoeker Karin Bilo.

Voor het volledige expeditieteam betekent de kick-off ook de start van alle voorbereidingen. Naast de sportieve voorbereidingsweekenden die de Bas van de Goor Foundation in april en juni organiseert, moeten de expeditieleden vooral in hun eigen tijd veel doen om volledig fit aan de voet van de Jbel Toubkal te verschijnen. Naast het sportieve element maakt ook het onderzoek een belangrijk deel uit van de Challenge.

Op 12 september vertrekt het volledige expeditieteam, gecompleteerd door oud-topvolleyballer en initiatiefnemer Bas van de Goor, Petra Seegers van de Bas van de Goor Foundation, fotograaf Ronald Hoogendoorn en videoreporter Femke van de Horst, naar Marokko om daar de tocht naar de 4167 meter hoge bergtop van Jbel Toubkal te beginnen. René Bos, de eerste Nederlander op de top van de Mount Everest, begeleidt het expeditieteam ter plekke. Naast de deelnemers met diabetes type 2 en het team van medisch experts gaan ook mee.

Meer informatie over de Atlas Diabetes Challenge is beschikbaar via www.atlasdiabeteschallenge.nl.

Over de Bas van de Goor Foundation
De Bas van de Goor Foundation is opgericht door oud-topvolleyballer Bas van de Goor, die tijdens zijn actieve sportcarrière zelf diabetes 1 kreeg en de voordelen van sport op zijn diabetes ondervond. De foundation heeft dan ook als missie om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport. De Bas van de Goor Foundation organiseert sinds 2006 sportactiviteiten in de vorm van bijvoorbeeld clinics, sportdagen, sportkampen en challenges voor mensen met diabetes. Door verschillende middelen in te zetten zoals de website, presentaties en optredens in de media wil de foundation mensen met diabetes bewust maken van het belang en het positieve effect van sport in hun dagelijks leven. De Bas van de Goor Foundation heeft inmiddels twaalf ambassadeurs die allemaal hun persoonlijke verhaal inzetten om samen de missie van de foundation te verwezenlijken. Opvallende sportactiviteiten van de Bas van de Goor Foundation zijn onder andere de Kilimanjaro Challenge 2008 en voor 2010 de Atlas Diabetes Challenge. Voor meer informatie: www.bvdgf.org.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen