Come back voor ontwikkelingsgeneeskunde komt eraan

Array

Tien jaar geleden bestond het onderzoeksprogramma Ontwikkelingsgeneeskunde (OG) van de voorganger van het College voor Zorgverzekeringen. Nieuwe medische interventies zoals laporoscopische ingrepen werden met OG geld 1. bekostigd en 2. geevalueerd. ZonMw heeft de OG tien jaar geleden overgenomen met het programma Doelmatigheidsonderzoek.

Daarmee zijn nieuwe interventies ook te onderzoeken. De verrichtingen zelf zijn er niet of nauwelijks uit te betalen. Daarom is uitbreiding vereist. Die is mogelijk als OG in een nieuwe jas een comeback maakt. Dat houdt in dat nieuwe interventies tijdelijk worden toegelaten en bekostigd uit de Zorgverzekeringswet.

Na gebleken geschiktheid, na een evaluatieonderzoek van drie tot vijf jaar,  worden ze permanent toegelaten. DBC Onderhoud en het College voor Zorgverzekeringen hebben als eerste de gedachten aan een comeback van OG geopperd. Prof.dr. Guus Schrijvers heeft die voorstellen nader uitgewerkt in het rapport Ruimte voor Ziekenhuisinnovaties, dat hij schreef op verzoek van de NVZ vereniging van ziekenhuizen. Het rapport wordt dezer dagen op grote schaal verspreid onder Raden van Bestuur van Nederlandse ziekenhuizen en de relaties van de NVZ.

Wilt u het ook lezen? Klik dan hier. Vindt u zijn macro-economische teksten in dat rapport onleesbaar? Hij heeft aan NVZ journalist Eiko Smid vijf interviews gegeven over de vijf hoofdstukken in dat rapport. Die gefilmde interviews duren per stuk 5 tot 8 minuten. Daarin legt Schrijvers in woorden die mensen met weinig tijd moeten kunnen begrijpen, wat er in het rapport staat. Wilt u de filmpjes zien? Klik dan hier. Wilt u hem als u inderdaad hebt gekeken, mailen wat  u vindt van deze vorm van long-distance teaching?


Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen