Samenwerking OLVG en SLAZ leidt tot verbetering gespecialiseerde vaatchirurgische zorg

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) hebben hun samenwerking sinds deze maand uitgebreid met de oprichting van het Vaatcentrum Amsterdam. Binnen het Vaatcentrum Amsterdam werken de vaatchirurgen van beide topklinische ziekenhuizen intensief met elkaar samen en bieden ze 24 uur per dag, zeven dagen per week, vaatchirurgische zorg. Deze samenwerking past in de trend om bepaalde specialistische verrichtingen te concentreren. De twee ziekenhuizen kunnen zo de continuïteit en de kwaliteit van de vaatchirurgische zorg op hoog niveau houden en verder verbeteren.

Vaatchirurg Anco Vahl uit het OLVG noemt de voordelen van de samenwerking voor de patient: “Met elkaar kunnen we voortaan 24 uur per dag vaatchirurgische zorg in Amsterdam bieden. Samen trekken we een extra vaatchirurg aan die deze zomer op beide locaties aan de slag gaat. Deze uitbreiding heeft ook directe gevolgen voor de wachtlijsten, want we kunnen hierdoor de patienten sneller helpen.” Vaatchirurg Tony Voorwinde uit het SLAZ noemt als voordeel de gezamenlijke besprekingen van de patienten: “Door met elkaar de behandeling van de patienten te bespreken, deel je kennis en ervaring. Hierdoor is het Vaatcentrum Amsterdam ook een interessante stageplaats voor vaatchirurgen in opleiding.”

Het Vaatcentrum Amsterdam behandelt patienten met complexe, acute en alledaagse vaatchirurgische problemen, vernauwing van de halsslagader en beenslagader, diabetische voetproblemen, verwijding van de grote thorax- en buikslagader (aneurysma), dialyse shunt en spataderen. Eén van de speerpunten is de endovasculaire vaatchirurgie. Hierbij worden bloedvaten van binnenuit hersteld. Het grote voordeel daarvan is dat de behandeling voor de patient veel minder ingrijpend is en tot op hoge leeftijd mogelijk is.

Het OLVG en het SLAZ werken ook op andere gebieden samen. Zo behandelen de urologen van beide ziekenhuizen gezamenlijk nierstenen. Deze samenwerking heeft geleid tot de oprichting van het Niersteencentrum Amsterdam. Het Niersteencentrum Amsterdam biedt alle voorkomende steenbehandelingen aan.

Voor meer informatie over het Vaatcentrum Amsterdam: www.vaatcentrum-amsterdam.nl

Voor informatie over het Niersteencentrum Amsterdam: www.niersteencentrumamsterdam.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen