Hartstichting financiert toponderzoek met goed resultaat

De Nederlandse Hartstichting heeft als eerste fonds de kwaliteit van haar onderzoeken gemeten. Jaarlijks investeert zij 10 tot 15 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek. Een analyse van het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies (CWTS) toont aan dat de Hartstichting toponderzoek en toponderzoekers steunt. Hierdoor zijn goede resultaten geboekt in de behandeling van bijvoorbeeld trombose, slagaderverkalking, hartritmestoornissen en beroerte. De impact van de Hartstichting op het werkveld is groot.

De uitkomsten van de studie worden 7 februari 2010 gepubliceerd in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde. “Ik ben blij met dit resultaat”, reageert Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting. “Het steunen van onderzoek is een kerntaak van de Hartstichting. We willen alleen investeren in hoogwaardige onderzoeken. Deze analyse onderstreept dat onze selectieprocedures echt werken. Het onderzoek dat wij steunen scoort hoger dan het landelijk én wereldgemiddelde. Wat we doen, heeft een toegevoegde waarde. De zorg voor hart- en vaatpatienten is hoogwaardig. Die constatering is goed voor de patient en de toekomstige patient. Het betekent bovendien dat we het geld dat al onze donateurs en vrijwilligers bij elkaar brengen, goed besteden.”

Invloed
Hart- en vaatziekten vormen één van de hoogst scorende wetenschapsgebieden in Nederland. Onderzoek dat de Hartstichting steunt, scoort nóg hoger en is van een constante hoge kwaliteit. De invloed die de Hartstichting daarmee uitoefent, is vergelijkbaar met de impact van onderzoeksactiviteiten van multinationals als Unilever en Philips op hun eigen werkgebieden. De Hartstichting scoort qua impact zelfs hoger dan Shell en DSM. De Hartstichting steunt projecten verspreid over een breed veld van onderzoeksgebieden. Daarmee ondersteunt zij de essentiele vertaalslag van fundamenteel onderzoek naar toepassingen in de praktijk. De Hartstichting heeft dus niet alleen een positieve invloed op zorgvernieuwing, maar ook op de ontwikkelingen naar een Nederlandse kenniseconomie.

Financiering
Wetenschappelijk onderzoek blijft nodig. Een op de drie mensen overlijdt aan hart- en vaatziekten. Wereldwijd zijn dat er elk jaar 17 miljoen. Wanneer niets wordt ondernomen, zal dit aantal wereldwijd stijgen tot 25 miljoen doden per jaar in 2020. De Nederlandse Hartstichting houdt zich sinds haar oprichting in 1964 bezig met het financieren van wetenschappelijk onderzoek. Zij krijgt geen overheidssteun en is daarom volledig afhankelijk van giften. Het fonds beweegt zich in een sector die vraagt om transparantie. De Hartstichting brengt nu als eerste fonds de resultaten van de projecten die zij financiert naar buiten.

Recente artikelen