Radboud opent oncologisch centrum

‘Samen tegen kanker’
Op Wereldkankerdag, donderdag 4 februari a.s., gaat het Radboud Universitair Centrum Oncologie (RUCO) officieel van start onder het motto ‘Samen tegen kanker’. In dit centrum zijn 34 specialismen van het UMC St Radboud verenigd waar medische innovatie en moderne zorg voor kankerpatienten nauw op elkaar aansluiten. In de nabije toekomst zal het RUCO zich vestigen in één gebouw en minder complexe kankerzorg aanbieden in satellietklinieken dicht in de buurt van de patient.

Ter gelegenheid van Wereldkankerdag is er in de hal hoofdingang een informatiemarkt over leven met kanker. Ruim 25 patientenverenigingen, organisaties en bedrijven nemen hieraan deel.

Tumorketen
In het RUCO worden dertien ketens ingericht waar alle tumorsoorten onder vallen. Elke keten heeft een medisch specialist als keteneigenaar. Deze medische specialisten bewaken de kwaliteit binnen een bepaalde tumorketen. De kracht van de ketens is dat over de grenzen van afdelingen heen wordt samengewerkt. Voor elke tumorsoort komt (twee)wekelijks een multidisciplinair team bijeen. In gezamenlijk overleg worden de diagnose, behandeling of nazorg per patient vastgesteld.

In het RUCO werken tweeduizend medewerkers om mensen met kanker terzijde te staan. Het biedt zorg aan 20.000 patienten.

Innovatief
In het RUCO worden patienten behandeld met de nieuwste innovatieve therapieen. Hierbij wordt de patient nauw betrokken. ‘We vragen eerst aan de patient waar hij behoefte aan heeft en daar stemmen wij onze zorg op af’, aldus mw. prof. dr. Nicoline Hoogerbrugge, internist-oncogeneticus en bestuurslid van het RUCO. Elke patient krijgt een vaste verpleegkundige als aanspreekpunt. Naast medische zorg is er veel aandacht voor emotionele steun, palliatieve zorg en voorlichting. De samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen zal dan ook verder geïntensiveerd worden.

Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve methoden wordt de patient ook uitgenodigd deel te nemen aan onderzoek. Hoogerbrugge: ‘Veel patienten vinden het belangrijk om iets te betekenen voor mensen die ook kanker hebben.’

Satellietklinieken
In 2013/2014 zal de nieuwbouw voor het RUCO bij het UMC St Radboud klaar zijn. Om de zorg in de toekomst dichter naar de patient te brengen worden satellietklinieken geopend, verspreid in Oost Nederland. Als eerste bij het Maasziekenhuis in Boxmeer in 2011.

Informatiemarkt Leven met Kanker
In de hal van het UMC St Radboud is op Wereldkankerdag, 4 februari a.s., een grote informatiemarkt voor patienten, familie en andere geïnteresseerden over oncologische aandoeningen, behandelingen, hulpmiddelen en lotgenotencontact. Hier krijgen bezoekers tips over voeding, make-up en haar(werken). Tevens wordt de film ‘Borstkanker ontsluierd’ getoond. Deze film is gemaakt in opdracht van het Integraal Kankercentrum Oost en laat zien hoe allochtone vrouwen en hun omgeving omgaan met borstkanker.

Recente artikelen