Persoonlijke ontwikkeling en leiderschap centraal in Future Leaders Health programma

Array

VvAA introduceert uniek opleidingsprogramma voor (para)medisch studenten
VvAA introduceert in samenwerking met AMREF Flying Doctors het ‘Future Leaders Health programma’. Een uniek opleidingsprogramma voor studenten en pas afgestudeerden die een medische of paramedisch studie volg(d)en. Tien toekomstige zorgprofessionals krijgen de kans om op locatie in Kenia samen met tien Afrikaanse collega-studenten te werken. Tijdens het programma staat persoonlijke ontwikkeling en leiderschap centraal. Facilitators van Better Future en vooraanstaande ‘mentor’ zorgprofessionals begeleiden het FLH programma.

Het Future Leaders Health programma maakt deel uit van het langdurige partnerschap dat AMREF Flying Doctors en VvAA begin 2008 zijn aangegaan. Het FLH programma sluit aan bij het streven van VvAA om haar leden waar mogelijk te ondersteunen bij niet -medische aspecten van hun vak. Bijvoorbeeld door het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden op het gebied van (persoonlijk) leiderschap in het FLH programma.

Selectie & programma
Vanaf vandaag kunnen studenten en pas afgestudeerden zich via een brief en CV aanmelden voor deelname aan het FLH programma. Na een uitgebreide selectieprocedure wordt begin juni bekend gemaakt welke talenten van 3 juli tot 18 juli 2010 in Kenia mogen deelnemen aan het programma. Gedurende het hele traject worden de deelnemers intensief begeleid door Better Future. In de tweede week van het programma in Kenia komen daar mentoren bij. Deze mentoren zijn medische en paramedische professionals die hun sporen ruim hebben verdiend in de gezondheidszorg als beïnvloedende en inspirerende ‘managers’.

Veel meer dan alleen vakkennis

Het FLH programma biedt toekomstige zorgprofessionals de mogelijkheid om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en leiderschapsvaardigheden, als aanvulling op hun studie. Barbara van der Kolff, directeur HR bij VvAA en medeverantwoordelijk voor de samenwerking met AMREF: “Van zorgprofessionals wordt steeds meer gevraagd dan alleen vakkennis. Men wordt geacht buiten de grenzen van de eigen werkkring te kunnen treden, intensief samen te werken met andere disciplines en goed om te gaan met veeleisende patienten die zich steeds meer opstellen als ‘klant’. Tijdens dit programma bouwen de jonge zorgprofessionals ervaring op hoe op te treden als mens en collega en mee te draaien in een groter geheel.“

Basis voor gezondheidszorg in Kenia

De Nederlandse en Afrikaanse studenten gaan ter plekke ook aan de slag met de opzet en uitvoering van een gezondheidsprogramma dat is gericht op het systematisch verzamelen, analyseren en delen van gedetailleerde informatie over de gezondheid van de bevolking van Kenia. Deze informatie wordt vervolgens centraal opgeslagen en toegankelijk gemaakt voor zorgprofessionals in de diverse (afgelegen) gebieden in Kenia. Zo kunnen zij in de toekomst veel beter inspelen én anticiperen op gezondheidsvraagstukken van kwetsbare groepen als jonge vrouwen. Op de langere termijn kunnen de cijfers en gedetailleerde informatie bovendien helpen om het landelijke gezondheidsbeleid en het toewijzen van financiele middelen te beïnvloeden. Jacqueline Lampe, directeur van AMREF Flying Doctors: “Afrika is een continent waar nog veel moet gebeuren, maar waar ook veel kán gebeuren. Jonge mensen kunnen het verschil maken. Het Future Leaders Health programma vormt de basis voor goede gezondheidszorg en kan dus een enorme impact hebben. Een indrukwekkende en vormende ervaring voor elke zorgprofessional.”

Over VvAA

VvAA is een ledenorganisatie die kennis, zekerheid en service biedt aan meer dan 100.000 medici, paramedici, studenten en zorginstellingen in Nederland. Sinds haar oprichting in 1924, is VvAA uitgegroeid tot een organisatie die opereert in het hart van de gezondheidszorg. De producten en diensten van VvAA zijn afgestemd op de hedendaagse (para)medische wereld en de wensen en behoeften van zorgprofessionals. Teams van specialisten staan hen dagelijks met kennis en kunde bij in hun zakelijke aangelegenheden. Van fiscale en juridische vraagstukken, praktijkadvies, verzekeringsproducten en bancaire diensten, tot het opstellen van de jaarrekening.

Daarnaast biedt VvAA dienstverlening met een meer persoonlijk karakter zoals het kopen van een huis, vermogensbeheer, het oplossen van arbeidsgeschillen en aansprakelijkheids- en tuchtrechtkwesties en mediation. Maar ook de organisatie van evenementen, opleidingen en workshops specifiek voor leden en het maandelijkse magazine Arts & Auto behoren tot de dienstverlening. Bij VvAA werken ruim 800 mensen, verdeeld over de hoofdvestiging in Utrecht, regiokantoren door het land en praktijkadviseurs in het veld.

Over AMREF Flying Doctors

AMREF is de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie, in 1957 in Kenia opgericht als ‘Flying Doctors’. De organisatie heeft als doel de gezondheid van kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika structureel te verbeteren. Zo krijgen zij de kans om te ontsnappen aan armoede. In Nederland zet AMREF Flying Doctors zich in voor fondsenwerving en een verantwoorde besteding van die fondsen aan het werk van AMREF in Afrika. Ook zorgt de organisatie voor draagvlak en aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. We ontvangen steun van de Nederlandse overheid, de Nationale Postcode Loterij en ruim 41.000 gevers, waaronder particuliere donateurs, bedrijven en stichtingen. De organisatie, aangemerkt als ANBI, beschikt over het CBF-Keurmerk.

Bron: VVaa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen