Ziekenhuisinnovaties: NVZ roept minister op ruimte te geven

Array

De NVZ onderschrijft het advies met de titel ‘Ruimte voor ziekeninnovaties’, dat professor Guus Schrijvers, hoogleraar gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, op verzoek van de branchevereniging heeft uitgebracht. In het advies geeft Schrijvers aan hoe de bekostiging vanaf 2011 zo kan worden ingericht dat bestaande knelpunten worden opgelost en innovatie versneld kan plaatsvinden. Voorzitter Roelf de Boer van de NVZ bood het rapport op 27 januari aan minister Klink van VWS aan.

Innovaties in ziekenhuizen zijn nodig om de patient in de toekomst de beste zorg te bieden en om deze zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Door de zorg slimmer te organiseren kunnen ziekenhuizen toekomstige problemen zoals vergrijzing en arbeidsschaarste beter het hoofd bieden. Ziekenhuizen willen graag innoveren, maar ze lopen daarbij op dit moment tegen tal van financiele en bureaucratische belemmeringen aan.

Voorgestelde maatregelen
De NVZ stelt daarom aan de minister de volgende maatregelen voor:

– Voor inhoudelijke innovaties: voorlopige toelating van experimentele DBC’s tot het verstrekkingenpakket. Hiermee kunnen die veelbelovende innovaties, die nog niet behoren tot reguliere zorg, maar wel uit de ontwikkelingsfase zijn, snel voor een brede patientengroep beschikbaar komen.

– Voor procesinnovaties: invoeren van een opslag van drie procent in de DBC prijzen voor procesinnovaties. Procesinnovaties horen continu in elk ziekenhuis plaats te vinden en uit reguliere, interne middelen te worden bekostigd, zonder landelijk fonds of regels.
– Voor structuurinnovaties: komen tot gerichte aanpassingen van de regelgeving rond DBC’s. Hierdoor kunnen vernieuwingen als zorg op afstand en taakherschikking enorme impulsen krijgen.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen