College over historie Jeugdgezondheidsbeleid slaat aan

Array

Sinds 1875 zetten gemeenteraden en ambtenaren zich in om infectieziekten te bestrijden (aanleggen waterleiding en riolering). Sinds 1918 zijn zij partij bij het oprichten van Consultatiebureaus en schoolartsendiensten om de kindersterfte te reduceren. Sinds 1970 maken zij het verkeer in dorpen en wijken veiliger voor kinderen door middel van drempels en treiterpleintjes en reduceren zij verkeersdoden en verkeersletsel bij kinderen.

En vanaf 2005 bekommeren zij zich om de leefstijlen van de jeugd die steeds meer opvoed- en opgroeiproblemen kent. Dat doen zij door Centra voor Jeugd en Gezin op te richten. Op het VNG symposium (zie ook bericht hierboven) van 4 februari toonde  prof.dr. Guus Schrijvers op deze manier een overzicht van het jeugdgezondheidsbeleid sinds 1850. Hij baseerde zijn kennis op de proefschriften van Marjolein van der Kolk en Jan Peter Kompanje die bij hem promoveerden. Wat opvalt is dat die brede historische verhalen van Schrijvers  (“ik houd ze vaker”) aanslaan als start van een discussie over de toekomst. “Maar goed: wat matters is what Works”. Tot zover dit bericht.

Op dinsdag 16 maart 2010 vindt op het Hugo de Groot College te Rotterdam het congres Recente ontwikkelingen in het gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en op middelbaar beroepsonderwijs (ROC’s) plaats. Het Julius Centrum organiseert dit congres met onder meer de GGD Rotterdam-Rijnmond, de GGD West Brabant, het Trimbos instituut en het NIGZ. Medewerkers van al deze instellingen en docenten uit het middelbaar onderwijs presenteren tal van projecten die binnen en buiten Centra voor jeugd en Gezin toe te passen zijn. Schrijvers schetst ook daar een historische context, en wel die van het gezondheidsonderwijs. Want dat bestond al in 1950 toen schoolkinderen schoolmelk kregen en schoolartsen sommigen lieten aansterken in koloniehuizen.

Wilt u ook naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure, overzie alle boeiende plenaire inleidingen, snuffel in de zeventien workshops en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen