VUmc start transitiepoli anusatresie en ziekte van Hirschsprung

Array

VUmc start vandaag een speciale polikliniek voor patienten met anusatresie en ziekte van Hirschsprung. Doel van deze transitiepoli is een goede begeleiding van de patient, betere overdracht van de kennis over de aandoening en het voorkomen van onnodige diagnoses en behandelingen.

Per jaar worden in Nederland ongeveer 40 kinderen geboren met een anusatresie* of ziekte van Hirschsprung**. Veel van hen hebben ook op latere leeftijd nog last van hun aangeboren aandoening. Zo hebben kinderen die geopereerd zijn aan hun anusatresie vaak moeite met hun zindelijkheid, met alle sociale beperkingen van dien. Als die kinderen in hun tienerjaren komen, beginnen bijvoorbeeld ook de problemen en onzekerheden rond seksualiteit.

Patienten die zich aanmelden wordt gevraagd voorafgaand aan het eerste consult een vragenlijst over hun klachten en wensen in te vullen. Daarnaast worden door de polikliniek de oude gegevens van eerdere behandelingen verzameld zodat de afspraken goed kunnen worden voorbereid. Elke patient heeft bij het eerste gesprek contact met de kinderchirurg. Zij besluit vervolgens samen met de verpleegkundig consulent continentiezorg welke andere specialisten uit het multidisciplinaire team bij de behandeling betrokken worden.

Het grote voordeel van deze polikliniek is dat patienten die volwassen worden, of inmiddels zijn, niet zelf op zoek hoeven naar specialisten voor volwassenen en daar vervelende onderzoeken opnieuw moeten ondergaan. Het multidisciplinaire team zorgt ervoor dat dossiers volledig zijn en dat patienten, als dat nodig is, op een goede manier worden doorverwezen naar de juiste specialist.

Deze polikliniek is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van AGIS.

* Bij kinderen die geboren worden met anusatresie is de anus niet (goed) aangelegd. Hierdoor kan de ontlasting het lichaam niet (goed) verlaten en ontstaan ernstige verstoppingen in de darm.
** De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren aandoening, die ontstaat door het ontbreken van zenuwen in de wand van de darmen. Door het ontbreken van zenuwen kan het aangedane deel van de darmen de beweging (peristaltiek) niet maken die nodig is om de ontlasting te verplaatsen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen