Roosendaal voorloper bij spoedzorg

Array

De afgelopen week hebben eerstelijn en tweedelijn in Roosendaal drie gebouwen geopend voor gezamenlijk gebruik: een huisartsenpost (HAP), een spoedeisende hulpafdeling (SEH) en een verloskundig centrum. De centra liggen naast elkaar bij de ingang van het voorterrein van het Franciscus Ziekenhuis. Ook ging open de poliklinische en dienstapotheek.

Naar buiten toe hebben de HAP en de SEH een eigen uitstraling. Letterlijk, want met grote neonletters stralen hun namen aan de muren. Naar binnen toe is er sprake van intensieve samenwerking. Alle zelfverwijzers voor de SEH gaan eerst voor triage naar de huisarts. Het percentage zelfverwijzers bedroeg 14,2% in 2009 en 12,6% in 2008.

Deze getallen maakte prof.dr. Guus Schrijvers bekend tijdens een gastcollege op woensdag 10 februari bij een van de vele festiviteiten in Roosendaal. Hij had deze cijfers verzameld tijdens meetweken spoedzorg in Noord Brabant. Voor deze provincie zijn de vergelijkbare percentages 37,9% en 33,3%. De leiding van de SEH verwacht dat het percentage van 12,6% in de komende jaren nog verder daalt, tot beneden de 10%. Want door de gezamenlijke triage en zorgpaden kan het nog lager.

Er komen nog steeds eerstelijns patienten op de SEH. Die zijn beter af op de HAP. Schrijvers daagde de Roosendaalse leiding en professionals uit om te komen met een voorstel voor de gezamenlijke bekostiging van samenwerkingsverbanden van HAP en SEH. Dat is heel moeilijk. Daar komen wij in Utrecht, Diemen en Den Haag niet goed uit. Jullie zijn zo creatief en ervaren. Denk ook eens mee bij nationale vraagstukken. Jullie zijn voorlopers in de spoedzorg. Tot zover dit bericht.

Op de website www.acutezorg.nl tref t u veel informatie aan over spoedzorg in Nederland waaronder een complete digitale spoedzorgbibliotheek met circa 2000 documenten. Op vrijdag 17 september vindt in Utrecht het tiende nationale congres over recente ontwikkelingen in de spoedzorg plaats. Het Julius Centrum zoekt naar sprekers die een workshop willen geven over hun recente innovatie, onderzoek of beleidsnota. Wilt u dat doen? Stuur dan een mail naar congres organisator Clarine Sies op [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen