Opnieuw wachtlijsten door tekort aan medisch isotopen

Array

Door een tekort aan medische isotopen ontstaan eind maart weer wachtlijsten voor onderzoek naar hart- en vaatziekten en kanker. Dat verwacht de vereniging Nucleaire Geneeskunde Nederland. Vanaf eind maart zal Nederland weer een tekort aan medisch isotopen hebben. “Het tekort is aanmerkelijk groter dan gehoopt en verwacht”, aldus Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Vereniging Nucleaire Geneeskunde Nederland (VNGN) in het Radio 1 programma De Praktijk (AVRO). Eind maart zal er nog maar 20% binnenkomen van wat er normaal nodig is. “Consequentie is dat onderzoeken van patienten worden opgeschort en meer mensen dan verwacht op wachtlijsten zullen komen”, aldus Verzijlbergen.

Oorzaak is de sluiting van de reactor in Petten. De reactor gaat tot augustus dicht vanwege onderhoud. Voorzitter Verzijlbergen zei dat het tekort dat ontstaat groter is dan verwacht. Oorzaak is dat bij een andere belangrijke leverancier, een reactor in Canada, de onderhoudswerkzaamheden zijn uitgelopen.

Canada en Petten leveren samen 80 procent van de medische isotopen wereldwijd. Naar verwachting kunnen de Nederlandse ziekenhuizen eind maart nog maar rekenen op twintig procent van de normale hoeveelheid isotopen. Volgens de vereniging Nucleaire Geneeskunde zijn ziekenhuizen op zoek naar alternatieven voor het onderzoek naar hart- en vaatziekten en kanker.

In januari bood de TU Delft al aan een deel van de productie te kunnen en willen overnemen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen