Herzien standpunt interactie clopidogrel met protonpompremmers

Array

Het advies over het gelijktijdig gebruik van clopidogrel (Plavix en generieke preparaten) en protonpomp (maagzuur) remmers is gewijzigd. Het advies is nu om uitsluitend het gelijktijdig gebruik van de protonpompremmers omeprazol en esomeprazol met clopidogrel te vermijden.

Hiermee is een lijn getrokken met alle andere geneesmiddelen die, evenals omeprazol en esomeprazol, het CYP2C19 enzym remmen. Het advies geldt niet voor de overige protonpompremmers.

Dit heeft het Comité voor geneesmiddelen voor gebruik bij de mens (CHMP) van het Europese geneesmiddelenbureau EMA, waarin het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is vertegenwoordigd, geadviseerd aan de Europese Commissie.

In augustus vorig jaar werd nog een verminderde werking van clopidogrel aannemelijk geacht wanneer dit gelijktijdig wordt toegediend met alle protonpompremmers. Nieuwe onderzoeksgegevens nuanceren echter eerdere conclusies en vormen de basis van deze advieswijziging [1, 2]. De wetenschappelijke productinformatie (SPC en bijsluiter) van clopidogrel/Plavix wordt zo snel mogelijk aangepast aan dit nieuwe advies.

Patienten die twijfelen aan hun huidige medicatie wordt geadviseerd contact op te nemen met de apotheker, huisarts of medisch specialist.

[1] O’Donoghue et al. [PRINCIPLE-TIMI en TRITON-TIMI trials] Lancet 2009, Dunnet al. [CREDO-trial] Circulation 2008, Mehta et al. [OASIS-7 trial], abstract ESC congress 2009, Wallentin et al. [PLATO trial], NEJM 2009

[2] Bhatt et al. [COGENT studie] abstract TCT Conference, San Francisco 2009

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen