Gemeente Enschede en MST tekenen akkoord nieuwbouw

Na instemming gemeenteraad en Raad van Bestuur
Wethouder Eric Helder, namens de gemeente Enschede en de heer Kingma van het Medisch Spectrum Twente hebben woensdag 17 februari het akkoord tussen beide partijen getekend over de geplande nieuwbouw van het MST. De gemeenteraad en de Raad van het Bestuur hadden al eerder ingestemd met het principeakkooord van september vorig jaar. Door de ondertekening kan het MST daadwerkelijk aan de slag met de nieuwbouw. Als alle procedures zijn doorlopen en de financiering is afgerond, kunnen naar verwachting deze zomer kort na de bouwvakvakantie de eerste werkzaamheden beginnen. Belangrijke onderdelen van het akkoord zijn het gebruik van de Van Heekgarage voor de bezoekers van het MST en de lening die gemeente Enschede verstrekt voor de financiering van de nieuwbouw. Door het gezamenlijk gebruik van de Van Heekgarage is de bouw van een nieuwe parkeergarage niet nodig. Hiermee is dit een slimme en duurzame aanpak.

Om voor bezoekers van het ziekenhuis de Van Heekgarage op een goede manier te kunnen laten functioneren, zijn drie grotere aanpassingen nodig. Er komt een derde ingang van de garage aan de zuidkant in het verlengde van de Kuipersdijk. Daarnaast wordt een ondergrondse verbinding gemaakt vanuit de garage naar de ontvangsthal van het MST. Deze verbinding wordt voorzien van een roltrottoir (tapis-roulant). Op het plein voor het MST maakt de gemeente een nieuw stijgpunt (in- en uitgang) naar de garage. De kosten voor de aanpassing van de garage zijn voor de gemeente Enschede, maar de inkomsten van het parkeren gaan ook volledig naar de gemeente.

Ontwikkeling Ariensplein

Een specifiek onderdeel van de overeenkomst is de ontwikkeling van het Ariensplein. In de recentelijk door de gemeenteraad vastgestelde visie op de binnenstad wordt voor de locatie Ariensplein het functionele ontwikkelingskader Kennis, Technologie & Zorg meegegeven. Deze ontwikkeling wordt door MST, maar ook door andere partners in de stad sterk gesteund. Voor de herontwikkeling van het Ariensplein binnen deze kaders werken gemeente en MST samen aan een concept dat aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.

Nieuwbouw aanwinst binnenstad

Op meerdere momenten heeft het MST aangegeven de ambitie te hebben een geheel nieuw ziekenhuis te bouwen aan de Haaksbergerstraat. Dit nieuwe ziekenhuis moet vanzelfsprekend voldoen aan alle moderne eisen en architectonisch een voorbeeld

zijn. Door de nieuwbouw zal in ruimtelijk opzicht veel meer een eenheid ontstaan met de binnenstad van Enschede.

De gemeente Enschede ondersteunt de plannen van MST. Allereerst vanwege de betekenis van een nieuw ziekenhuis als topvoorziening voor stad en regio. Maar ook als een bijdrage in de realisering van de ambities van de gemeenteraad tot vergroting en versterking van het centrum van Enschede.

Foto’s: Christian van der Meij

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen