Prognose bijzondere vorm van huidkanker aanzienlijk minder somber

Array

De prognose van patienten met een vorm van zeldzame huidkanker, dermatofibrosarcoma protuberans genaamd, is aanzienlijk minder somber dan tot nu toe werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van oncologisch chirurgen en radiotherapeuten van het Universitair Medisch Centrum Groningen onder leiding van chirurg Harald Hoekstra. Zij publiceren over hun bevindingen in het vakblad European Journal of Surgical Oncology.

Dermatofibrosarcoma protuberans is een zeer zeldzame huidtumor, die vooral voorkomt bij adolescenten en jong volwassen. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim vijftig patienten deze bijzondere vorm van huidkanker vastgesteld. De huidtumor wordt vaak door patient en arts niet als kwaadaardige huidtumor onderkend. Patienten worden daarom pas met vergevorderde lokale tumorgroei doorverwezen voor een chirurgische behandeling. Na een chirurgische verwijdering blijft de kans groot op het lokaal terugkeren van de tumor.

In het nummer van de European Journal of Surgical Oncology publiceren de chirurg-oncologen en radiotherapeuten van het UMCG de behandelingsresultaten van patienten met deze vorm van huidkanker van de afgelopen 40 jaar. Het blijkt nu dat de prognose aanzienlijk minder somber is dan voorheen werd verondersteld. Bij geen van de patienten die voor het eerst voor een dermatofibrosarcoom in het UMCG werden behandeld keerde de ziekte terug of ontwikkelden zich uitzaaiingen. De patienten zijn behandeld met een chirurgische ingreep, eventueel gecombineerd met aanvullende radiotherapie. De onderzoekers volgden de patienten tot ruim tachtig maanden na hun ingreep. Deze resultaten zijn zeer opmerkelijk. Tot nu toe werd verondersteld dat de ziekte bij zeker twintig procent van de patienten terugkwam.

De gecombineerde behandeling van ruime plaatselijke ingreep bij de gezond ogende huid en de onderliggende peesvlies, eventueel gecombineerd met aanvullende bestraling, geeft een volledige kans op genezing. Het onderzoek stelt de prognose van deze zeer bijzondere vorm van kanker in een ander daglicht.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen