Samen fondsen werven maakt glaucoomonderzoek mogelijk

Array

Door gezamenlijk fondsen te werven wordt een bijzonder onderzoek naar de oogziekte glaucoom in Het Oogziekenhuis Rotterdam mogelijk. Vandaag is er een cheque van 52.000 euro overhandigd aan prof.dr. H.G. Lemij, oogarts van Het Oogziekenhuis. Het geld is bijeengebracht door particuliere donateurs van drie fondsen: het Oogfonds, het Glaucoomfonds en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Het Oogziekenhuis Rotterdam (SWOO).

Glaucoom is een veelvoorkomende oogziekte. Hoe glaucoom precies ontstaat, is nog onbekend. Een te hoge oogdruk is een van de risicofactoren. Glaucoom kan echter ook ontstaan bij een normale oogdruk. De oogzenuw raakt beschadigd waardoor uiteindelijk delen van het gezichtsveld permanent uitvallen. Het tijdig ontdekken en behandelen van glaucoom is van groot belang om die uitval zoveel mogelijk tegen te gaan. Er zijn in Nederland ongeveer 80.000 mensen die weten dat zij glaucoom hebben. Er zijn er echter evenveel die de ziekte hebben zonder dat zij het weten.  Als zij niet worden opgespoord en behandeld zal een deel van hen blind worden.

Met het twee jaar durende onderzoek willen prof. Lemij en zijn team de cameratechniek voor het opsporen van glaucoom verbeteren. Bovendien willen zij hiermee de ernst van het glaucoom bij iemand beter kunnen vaststellen, zodat de behandeling tijdig kan worden aangepast. Zo kan het verergeren van de aandoening zoveel mogelijk worden voorkomen. Lemij: “Betere cameratechniek zal wezenlijk bijdragen aan het voorkomen van blindheid door glaucoom.”

Overeenkomst
Aansluitend hebben het Oogfonds en het Glaucoomfonds een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het succes van voorgaande fondsenwervende acties is daarmee officieel beklonken en zal leiden tot nieuwe, soortgelijke acties. Met Het Oogziekenhuis Rotterdam had het Oogfonds al een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee is het Glaucoomfonds de vijfde partner waarmee het Oogfonds een samenwerkingsovereenkomst heeft. Samenwerking in fondsenwerving heeft tal van voordelen, zoals kostenbesparing. Ook wordt bij gezamenlijk fondsenwerven meer geld opgehaald dan bij niet-gezamenlijke acties.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen