Bezuinigen in de zorg is meer dan rekensommen maken

Array

Er zouden miljarden te bezuinigen zijn in de ouderenzorg, beweerde Gupta Strategists in januari. ActiZ trekt de onderbouwing van de conclusies van Gupta zeer in twijfel en komt tot hele andere conclusies. Met verbazing constateerde ActiZ dat het ministerie van VWS de studie van het onderzoeksbureau omarmde. Het ministerie wijdde op 17 februari zelfs een bijeenkomst aan deze studie.

Diverse zorgondernemers uitten daar kritiek op de eenzijdige orientatie op de kostenefficientie zonder oog te hebben voor de effectiviteit en kwaliteit van de zorg. Eerder deze week sprak ActiZ voorzitter Han Noten op felle toon zijn onvrede uit over het rapport en de wijze waarop de Gupta zijn berekeningen maakte (NRC, 16 februari).

Onjuiste berekeningen
Het meest opvallende is de wijze waarop Gupta de potentiele efficiencywinst berekent. De onderzoekers verdelen zorgorganisaties in achterblijvers, een middengroep en koplopers. De efficiencywinst kan volgens ActiZ alleen gezocht worden bij de zogeheten achterblijvers, terwijl Gupta de potentiele groei ook – en dus ten onrechte – toepast op organisaties die al op het beoogde efficiencyniveau verkeren. Hierdoor wordt de theoretisch haalbare efficiencywinst veel te hoog geraamd.

Achterblijver of koploper
Door publieke gegevens te gebruiken die gedeeltelijk gecorrigeerd zijn en gedeeltelijk niet, heeft Gupta ten onrechte zorgorganisaties zeer benadeeld. Zo werd zorgorganisatie Agathos tot hun verbazing ingedeeld als achterblijver. Tijdens een gesprek hierover tussen het onderzoeksbureau en de zorgorganisatie bleek dat Gupta een fout had gemaakt. Nadat Gupta een correctie op de datareeks, die wel op andere organisaties was toegepast uitvoerde, bleek de organisatie een koploper te zijn. Dit heeft Gupta ook per brief aan Agathos bevestigd.

Keuzes
Kan de zorg efficienter? Waarschijnlijk wel. Daar is echter meer voor nodig dan een paar rekensommen. “Je kan besparingen maken met behoud van kwaliteit en goede arbeidsvoorwaarden,” zegt Noten in NRC (16-2). “Maar dan moet  je systeemkeuzen maken.” Keuzes over woonkosten, afschaffing van het centraal indicatieorgaan en administratieve lasten.

ActiZ wil graag de dialoog aangaan met het ministerie van VWS en minister Bos van financien, maar dan wel op basis van betrouwbare feiten over de kosteneffectiviteit en kwaliteit van de zorg.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen