Aantal geboortes in Vlaardingen daalt met schrikbarende 85 procent

Array

Het aantal geboortes in Vlaardingen is het afgelopen jaar schrikbarend gedaald. In vergelijking met 2008 kwamen bijna 85 procent minder kinderen ter wereld. De oorzaak is een nieuw streekziekenhuis in buurgemeente Schiedam. Kinderen die daar het levenslicht zien, moeten bij de burgerlijke stand in die gemeente worden aangegeven, waardoor de geboren Vlaardinger dreigt uit te sterven. Om dit probleem op te lossen wordt donderdag 25 februari de eerste ‘kraamenclave’ in Nederland geopend.

De kraamenclave bestaat uit een aantal vierkante meters in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis, die tot Vlaardings grondgebied worden uitgeroepen. Het is een initiatief van de PvdA Vlaardingen met steun van de directie van het ziekenhuis, dat de natuurlijke aanwas van geboren Vlaardingers ook voor de toekomst moet garanderen. Een verzoek om de enclave een officiele status te verlenen is inmiddels ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Schiedam.

Alarmerend
Sinds de start van het nieuwe Vlietland Ziekenhuis eind 2008, kwamen in Schiedam 622 kinderen ter wereld van wie de ouders in Vlaardingen wonen. Het aantal geboortes in Vlaardingen zelf bedroeg in die periode slechts 114. Alarmerende cijfers, omdat in de jaren ervoor vrijwel alle kinderen van Vlaardingse ouders nog gewoon binnen de stadsgrenzen ter wereld kwamen en dus ook de naam van de eigen gemeente in hun paspoort kregen.

Proefproject
Veel mensen zijn verontwaardigd over de nieuwe situatie. Wethouder en PvdA-lijsttrekker Hans Versluijs bevestigt dit: “Er is een stroom klachten binnengekomen in het afgelopen jaar van jonge, trotse ouders die willen dat hun kind gewoon een echte Vlaardinger is. De kraamenclave is onze oplossing. Schiedam moet een proefproject worden, waarna we het concept van de kraamenclave ook in de rest van het land introduceren. Want dit probleem speelt niet alleen hier.”

Actuele cijfers bevestigen dit beeld: Nederland kent op dit moment 431 gemeenten, terwijl er maar 130 ziekenhuizen zijn. Onder invloed van fusies en schaalvergroting zal dit aantal de komende jaren vermoedelijk nog verder teruglopen, waardoor het steeds moeilijker wordt om in de eigen woonplaats te bevallen. Bovendien neemt het aantal thuisbevallingen al sinds de jaren zeventig sterk af. Zo’n 30 procent van de vrouwen baart nu nog in eigen huis, tegen 70 procent dertig jaar geleden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen