‘Belangrijke zorgdossiers blijven liggen’

Array

Door de val van het kabinet dreigt een aantal belangrijke besluiten over de gezondheidszorg op de lange baan te worden geschoven. Daarvoor waarschuwden zaterdag verscheidene belangenorganisaties in de zorg.

‘Ons land is zeker een half jaar vleugellam en wij vrezen daardoor stagnatie in een aantal belangrijke dossiers’, aldus een woordvoerder van de ziekenhuizenvereniging NVZ. Voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van de federatie KNMG noemt de val van het kabinet ‘buitengewoon ongelukkig’.

Vooral de herinrichting van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten (AWBZ) baart veel partijen zorgen. De uitvoering daarvan zou in handen komen van de zorgverzekeraars. Staatssecretaris Jet Bussemaker zou daar voor 1 april over beslissen, maar dat gaat vermoedelijk niet door ‘Erg jammer’, vindt de KNMG-voorzitter.

De invoering van de zogeheten prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg is een ander pijnpunt. Het was de bedoeling dat dit jaar nog een besluit zou vallen over vervanging van het huidige systeem, waarin ziekenhuizen een vast budget krijgen, door een stelsel waarin zij per behandeling worden betaald. Die omschakeling is nu uiterst onzeker geworden, zeker omdat de politiek verdeeld is over marktwerking in de ziekenhuiszorg. KNMG is voorstander van die maatregel, die moet leiden tot meer marktwerking, maar sommige partijen zien dat niet zitten. Het is volgens Nieuwenhuijzen Kruseman dan ook uiterst onzeker hoe een volgende coalitie met het onderwerp verder gaat.

Een positief puntje is volgens KNMG dat voorlopig geen beslissing valt over oprekking of zelfs afschaffing van de numerus fixus voor de studie geneeskunde. De artsenvereniging vindt dat over een dergelijke maatregel, onder meer bedoeld het tekort aan specialisten aan te pakken, geen overhaast besluit moet worden genomen.

Verder baren de bezuinigingen op de zorg die boven de markt hangen veel zorgorganisaties grote zorgen. Ambtenaren studeren daar nu nog op, maar eventuele besluiten komen pas voor rekening van het volgende kabinet. ‘Dat is heel vervelend, want de Nederlandse ziekenhuizen hebben behoefte aan helderheid. Anders komt een aantal financieel in de problemen en dreigen tien ziekenhuizen failliet te gaan’, aldus de NVZ.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen