Jeugdmenukaart voor nieuwe gemeenteraden beschikbaar

Array

Definieer je Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) als een samenwerkingsverband onder één dak van jeugdgezondheidszorg, eerstelijnsverloskundigen,  opvoedondersteuning en inloopbalie voor de wijk. Dat is de eerste aanbeveling die prof.dr. Guus Schrijvers presenteerde aan hoge gemeente-ambtenaren en toekomstige wethouders die collegeprogramma’s gaan schrijven na de raadsverkiezingen op 3 maart. Hij ontmoette hen tijdens conferentie in Roermond, Rotterdam en Assen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had die bijeenkomsten in de afgelopen twee weken georganiseerd. Schrijvers heeft zijn totale verzameling van aanbevelingen de naam meegegeven van Jeugdmenukaart.

Dat leverde tijdens de bijeenkomsten de positieve associatie op van lekker uit eten. Zelf heeft Schrijvers benadrukt dat de gemeentemensen niet al zijn aanbevelingen moeten uitvoeren. Je bestelt toch ook niet alle gerechten op een menukaart. De aanbevelingen betreffen verbeteringen in de professionaliteit en kwaliteit van zorg en diensten vanuit de CJG’s.

Bestuurlijke en financiele aanbevelingen staan er niet in. Schrijvers’ opdrachtgever VNG was enthousiast over de jeugdmenukaart. In de komende maanden gaat hij  op haar verzoek zeshonderd nieuw gekozen gemeenteraadsleden uitleggen wat kwaliteit van zorg is van CJG’s. Schrijvers is benieuwd wat er van de jeugdmenukaart terecht komt in collegeprogramma’s en of de gemeenteraden kwaliteit van CJG-zorg gaan stimuleren.

Dat is niet vanzelfsprekend. Want gemeenten hebben (Schrijvers: zo weet ik uit mijn eigen ervaring als Utrechts raadlid van 1974-1984) een randvoorwaarden traditie sinds de schoolstrijd in 1920. Zij bekostigen wel schoolgebouwen, schouwburgen en sporthallen, maar houden zich verre van wat daarin gebeurt. Wel nu, bij de CJG’s pleit Schrijvers voor inhoudelijk kwaliteitsbeleid en niet alleen bemoeienis met nieuwe CJG gebouwen en nieuwe bestuurlijke constructies. De jeugdmenukaart treft u over enkele dagen aan op www.vng.nl/cjg Tot zover dit bericht.

Op 16 maart houdt het Julius Centrum samen met de GGD Rotterdam Rijnmond en vele andere partners een congres over Recente Ontwikkelingen in Gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en ROC’s. Dat vindt plaats in Rotterdam. Daar komt ook die jeugdmenukaart weer aan  de orde. Wilt u aan dit congres deelnemen? Wilt u kennis nemen van wat er allemaal gebeurt in Schooladviesteams, CJG’s, rond ziekteverzuimpreventie en gezondheidsonderwijs? Klik dan hier, lees de informatieve brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen