Klink wil prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg doordrukken

Demissionair minister Klink wil de prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg voortzetten waardoor ziekenhuizen de mogelijkheid krijgen om winst te maken en privaat kapitaal aan te trekken. Maar er lijkt geen kamermeerderheid voor deze plannen te zijn. Volgens Klink is de prestatiebekostiging als zodanig is niet omstreden, de eerste stappen zijn al gezet. Het is uiterst onzeker hoe een volgende coalitie met het onderwerp verder gaat.

Minister Klink van Volksgezondheid zou prestatiebekostiging op basis van de nieuwe dbc-productstructuur DOT per 2011 invoeren. Volgens de Zorgautoriteit moet de productstructuur geleidelijk worden ingevoerd om de risico’s voor zorgaanbieders en verzekeraars zoveel mogelijk te beperken. KNMG is voorstander van die maatregel, die moet leiden tot meer marktwerking, maar sommige partijen zien dat niet zitten.Doel van prestatiebekostiging is meer concurrentie. De NZa wil dat het representatiemodel wordt afgeschaft bij de invoering van het nieuwe bekostigingssysteem. De voordelen wegen dan niet meer op tegen de nadelen blijkt uit onderzoek van RBB Economics en Freshfields Bruckhaus Deringer in opdracht van de NZa.

Het vijfkrachtenmodel van de Harvard hoogleraar Michael Porter is zeer geschikt om een inzicht te krijgen in de nieuwe machtsverhoudingen zoals deze zullen ontstaan door de marktwerking. Dit model brengt in kaart hoe een marktsector wordt beïnvloed door de machtsverhoudingen tussen de relevante partijen in een markt (interne concurrentie), de macht van de verzekeraars/financiers, de macht van de verwijzers en de invloed van nieuwe toetreders en van patienten(organisaties).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen