Mevrouw dr. Carine Carels hoogleraar Orthodontie

Array

Mevrouw prof. dr. C.E.L. (Carine) Carels (1957) is met ingang van 1 maart 2010 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St Radboud met als leeropdracht Orthodontie, in het bijzonder congenitale afwijkingen van gelaat en dentitie. Het gaat hier om onderzoek, diagnostiek, preventie en behandeling van aangeboren gelaatsafwijkingen voor zover de aandoening gevolgen heeft voor de groei van het gelaat en de ontwikkeling van het gebit.

Carine Carels studeerde van 1975 -1980 tandheelkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en specialiseerde zich vervolgens van 1980 – 1985 in de orthodontie. In 1985 promoveerde ze aan de Katholieke Universiteit Leuven tot Doctor in de Medische Wetenschappen en werkte daarna twee jaar als postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1987 werd mevrouw Carels erkend als specialist in de Dento-Maxillaire Orthopedie door de Nederlandse Specialisten Registratie Commissie.

Genetica aangeboren aandoeningen
Mevrouw Carels is sinds 1987 hoogleraar Orthodontie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze was ook 21 jaar hoofd van de afdeling Orthodontie van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Vanaf juli 2008 verbleef zij voor een jaar aan de Radboud Universiteit Nijmegen voor een sabbatical waar ze zich vooral heeft toegelegd op de genetica  van aangeboren aandoeningen van het gelaat en het gebit. Ook was ze gasthoogleraar bij de vakgroep Orthodontie en Orale Biologie.

Schisis
Prof. Carels zal de leidende rol van het UMC St Radboud en de Radboud Universiteit op het gebied van de Bijzondere Orthodontie internationaal versterken en uitbreiden. De Radboud Universiteit is toonaangevend in topzorg op het gebied van schisis en aangeboren schedel- en gelaatsafwijkingen.
Prof. Carels zal meewerken aan de centralisering van de zorg voor deze patienten in Nederland. Verder zal ze onder meer onderzoek doen naar de moleculair genetische oorzaken van hypodontie, een aangeboren tekort in aantal aangelegde tanden. Voorts zal ze een rol hebben in het opleiden van toekomstig mondartsen en orthodontisten.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen