Onderzoekers KU Leuven ontdekken nieuw aangrijpingspunt voor de behandeling van Parkinson

Array

Onderzoekers aan de Katholieke Universiteit Leuven (K.U. Leuven) van de afdeling Moleculaire Geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven en de afdeling Biochemie van de K.U.Leuven-campus in Kortrijk hebben een enzym gevonden dat het proces van de ziekte van Parkinson versnelt. Met een remmer kan het verloop van de hersenziekte echter worden beïnvloed. Hoewel er op dit moment nog geen middel is dat het ziekteproces kan stoppen of omkeren, menen de onderzoekers van de afdeling Moleculaire Geneeskunde en de afdeling Biochemie van de K.U. Leven dat het resultaat van het onderzoek hoopgevend is en dat de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen weer kan worden verder gezet. Een bestaande remmer tegen dit eiwit bleek hiertegen werkzaam. Dit opent dus een nieuw perspectief in het onderzoek naar een therapie voor deze veel voorkomende neurodegeneratieve aandoening.

Het was al bekend dat de samenklontering van het eiwit alfa-synucleïne bij de ziekte van Parkingson een sleutelrol speelt. Tijdens het ziekteproces wordt het eiwit onoplosbaar en slaat het neer in de neuronen. Het wordt dan ook in grote hoeveelheden aangetroffen in de hersenen van Parkinsonpatienten.De Leuvense onderzoekers ontdekten dat met name een bepaald enzym, het FK506-binding protein 12 of ook FKBP 12, deze samenklontering in belangrijke mate versnelt en zo het tempo van het ziekteproces beïnvloedt. Een bestaande remmer van FKBP-eiwitten, die al gebruikt wordt om afstotingsverschijnselen na weefseltransplantatie tegen te gaan, bleek ook werkzaam te zijn tegen de vermelde samenklontering en toxische effecten van het eiwit alfa-synucleïne in neuronale cellen.

De onderzoekers stelden dit zowel vast in een proefbuisopstelling als in de hersenen van muizen met Parkinsonsymptomen. Deze resultaten werden zopas gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Journal of Neuroscience.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Journal of Neurosciences.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen