Subsidie voor slimme toediening medicijn
ArrayProf. dr. Willem Mali van de afdeling Radiologie (divisie Beeld) is namens het UMC Utrecht betrokken bij een onderzoeksproject waaraan 7 miljoen euro subsidie is toegekend. Het doel van het project is om via ultrageluid levertumoren te verwarmen zodat medicijnbevattende bolletjes, liposomen, alleen bij de tumor medicijnen afgeven. De titel van het project is `Application of MRI-guided HIFU to Improve Cancer Chemotherapy with Temperature-Sensitive Targeted Nanomedicines (HIFU-CHEM)’.
De subsidie is onderdeel van een gezamenlijke investering van drie Nederlandse Top instituten op het gebied van life-sciences onderzoek (het BioMedical Materials programma, het Center for Translational Molecular Medicine en Top Instituut Pharma). Zij investeren in totaal 28 miljoen euro in personalized medicine onderzoek.
De projecten die financiering ontvangen richten zich op de ontwikkeling van nieuwe routes van doelgerichte medicijnafgifte. Dit onderzoek zal leiden tot een toename van de effectiviteit van medicijnen, waardoor de benodigde doses en de vaak daarmee gepaard gaande bijwerkingen van bepaalde medicijnen, verlaagd kunnen worden. Het doel van deze nieuwe onderzoeksprojecten – het ontwikkelen van op maat gemaakte medicijntherapieen met behulp van beeldgestuurde technieken en doelgerichte medicijnafgifte – wordt gezien als een cruciale stap in de ontwikkeling van personalized medicine.
De zeven projecten waaraan op 15 februari financiering toegekend werd, zullen zich richten op ontwikkeling van therapieen ter behandeling van onder andere hart-, en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. In de zeven projecten samen nemen twaalf kennisinstellingen en veertien industriele partijen deel. De projecten komen voort uit een door de drie Top Instituten geïnitieerde oproep tot indienen van projectvoorstellen. Het onderwerp van deze projectvoorstellen “beeldgestuurde en doelgerichte medicijnafgifte” is gekozen op de raakvlakken van de individuele speerpunten van de drie instituten: TI Pharma in medicijnontwikkeling, CTMM in moleculaire diagnose en beeldvorming en BMM in biomaterialen en regeneratieve geneeskunde. De zeven nieuwe projecten kenmerken zich doordat ze gebruikmaken van technologieen uit alle drie de instituten.
Bron: UMCU