Nieuw onderzoekscentrum in het NKI-AVL hoopt werking borsttumoren in kaart te brengen

Array

NKI-AVL krijgt 4,5 miljoen van NWO
Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) ontvangt 4,5 miljoen van het NWO voor het opzetten van een nieuw onderzoekscentrum, met als doel om de ingewikkelde regelmechanismen die betrokken zijn bij het ontstaan en gedrag van borstkanker te doorgronden en in kaart te brengen. Het Cancer Systems Biology Centre (CSBC) zal verschillende onderzoekslijnen samenbrengen om computermodellen te ontwikkelen die in de nabije toekomst gebruikt kunnen worden voor een betere diagnose en voorspelling welke behandeling het beste aan zal slaan.

Uniek van dit nieuw op te zetten centrum is dat de expertise die in het instituut ruim aanwezig is structureel zal worden samengebracht. Onderzoekers Lodewyk Wessels, Roderick Beijersbergen, Jos Jonker en René Bernards bundelen de krachten: vanuit verschillende invalshoeken en expertises zal de link worden gelegd tussen fundamenteel onderzoek en concrete behandeling van patienten in de klinische praktijk.

De onderzoekers kijken niet alleen naar hoe speciaal hiervoor gekweekte cellen in een laboratorium op een bepaald medicijn reageren, ze maken ook gebruik van onder meer gegevens uit muizen, patientenmateriaal en patientengegevens. Met deze geïntegreerde aanpak zullen computermodellen worden ontwikkeld die kunnen voorspellen hoe een tumorcel zich gedraagt en welke therapie bij individuele patienten de meeste kans van slagen heeft.

Het grote voordeel hiervan is dat ze per patient in de nabije toekomst vooraf zullen weten welke behandeling het beste is, of dat er gebruik moet worden gemaakt van een zogenaamde combinatietherapie. Dat betekent dat vrouwen dan direct de behandeling zullen krijgen met de grootste kans op succes en dat hen de kosten, pijn en moeite zullen worden bespaard van een behandeling die waarschijnlijk toch niet werkt.

Met de subsidie van het NWO zal het centrum voor de komende vier jaar worden gefinancierd. Hierna zal het NKI-AVL de samengevoegde activiteiten blijven financieren. De onderzoekers verwachten dat de kennis die hier zal worden ontwikkeld in de toekomst ook op andere vormen van kanker en andere ziekten zal kunnen worden toegepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen