Taboe doorbreken: `praten over plasklachten, vergroot eigenwaarde’

Array

Universitair Bekkenbodemcentrum Isabella presenteert Het Verlies van Viviane
Het Verlies van Viviane oftewel: plasklachten bespreekbaar maken in het theater. Universitair Bekkenbodemcentrum Isabella denkt een taboe te kunnen doorbreken met deze baanbrekende eenakter over een probleem waar ruim een miljoen Nederlanders mee kampt, maar niet over praat. Op woensdag 3 maart gebeurt het in theater LUX.

Om meer patienten te kunnen helpen, breidt de Isabella Kliniek zelf zijn patientenzorg aanzienlijk uit. Vanaf 4 maart kunnen ook patienten met `mildere’ bekkenbodemklachten terecht in dit academische centrum voor een uitgebreid onderzoek, waarbij ze in één dag alle betrokken specialisten spreken.
Plasklachten bespreekbaar maken
Praten over plasklachten is nog steeds een taboe. Van de miljoen Nederlandse mannen en vrouwen met een overactieve blaas wordt slechts een heel klein gedeelte behandeld. En dat terwijl er inmiddels goede behandelingen en medicijnen zijn om het leven draaglijker te maken. “Plasklachten zijn heel erg vervelend en we weten dat erover praten lastig is. Daarvoor gaan mensen vaak heel laat naar een arts. Wij willen graag met deze theatervoorstelling plasklachten bespreekbaar maken en nodigen bezoekers van harte uit om na de voorstelling nog even te blijven. Samen met onze collega´s van het bekkenbodemcentrum zullen wij dan aanwezig zijn om vragen te beantwoorden”, aldus John Heesakkers en Mark Vierhout van Universitair Bekkenbodemcentrum Isabella van UMC St Radboud.

Internationaal

De Isabella Kliniek geniet landelijke bekendheid als kennis- en behandelcentrum voor bekkenbodemklachten. Niet verwonderlijk, omdat de leiding in handen is van twee – internationaal – gerenommeerde specialisten: gynaecoloog prof.dr. Mark Vierhout, de enige hoogleraar bekkenbodemproblematiek in ons land, en uroloog dr. John Heesakkers. Alleen al daarom verwijzen huisartsen, gynaecologen en urologen uit het hele land patienten met complexere bekkenbodemproblematiek naar Nijmegen. “En met succes, want onze resultaten zijn aantoonbaar goed”, laat Vierhout niet geheel zonder trots weten. “Zo geeft negentig procent van onze patienten een verbetering aan. Terwijl een patienttevredenheid enquête, die recent onder de patienten van onze kliniek is uitgevoerd, op vrijwel alle onderdelen een rapportcijfer laat zien van boven de 8.”

Meerdere specialisten
Doordat nu vrijwel alleen patienten met complexe bekkenbodemproblemen naar Isabella worden doorverwezen, zien de coassistenten en specialisten in opleiding nauwelijks `eenvoudige’ bekkenbodemklachten. Terwijl dat voor hun opleiding erg zinvol is. Mede daarom gaat de Isabella Kliniek vanaf 4 maart ook open voor patienten met mildere bekkenbodemproblemen.

Het voordeel van een bekkenbodemkliniek vat Mark Vierhout als volgt samen: “In onze Isabella Kliniek zien patienten op één dag alle betrokken specialisten. Deze verschillende specialisten kunnen nog diezelfde dag – als het nodig is – met elkaar overleggen over de meest gewenste behandeling voor die ene patient. Verscheidenheid aan specialisten heb je minder in een perifeer ziekenhuis. Daar heeft meestal of een gynaecoloog of een uroloog zich toegelegd op bekkenbodemklachten.”

Bron: UMC St. Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen