Onverklaarde moeheidsklachten bij kinderen

Array

Aanhoudende onverklaarde moeheid bij kinderen en adolescenten is een ernstige bedreiging voor de educatieve en sociale ontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van Rob Bakker.
De prognose van onverklaarde moeheid bij jongeren valt tegen. De helft van de patienten die vanwege aanhoudende moeheid naar een kinderarts verwezen werden, had een jaar later het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). Van de CVS-patienten was de helft na 3 jaar niet hersteld.

Voor deze ongunstige ontwikkeling zijn in het begin van de moeheidsklachten risico- en beschermingsfactoren te onderscheiden, die van belang kunnen zijn voor een op de patient aangepaste behandeling. Wazig zien, rillingen, obstipatie, geheugen problemen, pijn in rug en ledematen en het vrouwelijke geslacht waren risicofactoren, terwijl een levensstijl met lichamelijke activiteit een gunstiger ziektebeloop liet zien. Sporten in clubverband was een beschermende factor, maar sporten ‘op eigen houtje’ juist niet.

Vóór de moeheid waren de patienten niet overbelast met lichamelijke of schoolse activiteiten en gebruikten ze nauwelijks alcohol of tabak en geen drugs. In hun families kwam vaker moeheid voor. Patienten hadden meer slaapproblemen dan controlejongeren die even moe waren, maar geen medische hulp vroegen. Adolescenten slapen in het algemeen te kort. Een later begin van middelbare schooltijden zou slaaptekort kunnen voorkomen.

18-03-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Rob Bakker, Geneeskunde
Proefschrift: Prolonged Unexplained Fatigue in Paediatrics
Promotor 1: Prof. dr. W. Kuis
Promotor 2: Prof. dr. G.Sinnema
Copromotor 1: Dr. E.M. van de Putte

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen