Stand van Zaken Noro-virus in MC|Zuiderzee
ArrayHet Noro-virus heerst in MC|Zuiderzee Sinds vrijdag 26 feburari 2010 heerst op een aantal afdelingen in MC|Zuiderzee het norovirus. Afdelingen waar het virus vermoedelijk heerst zijn: – Interne geneeskunde – Longgeneeskunde – Neurologie Onderstaand informatie over het virus
Wat is het norovirus?
Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het slijmvlies van het maagdarmkanaal veroorzaken en veroorzaken acute diarree bij 40 – 50 % van de blootgestelde personen van alle leeftijden.In de volksmond wordt dit vaak “buikgriep” genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.
Wat zijn de ziekteverschijnselen van het norovirus?
Braken en diarree zijn het meest voorkomend, gevolgd door misselijkheid, buikpijn, buikkramp, koorts en hoofdpijn. De ziekteverschijnselen ontstaan 1 tot 3 dagen nadat iemand het virus binnenkrijgt. Het braken kan zeer plotseling en heftig optreden, het zogenaamde projectiel braken. De ziekteverschijnselen gaan meestal in 1 tot 4 dagen over.
Hoe lang is de incubatieperiode
De incubatieperiode (de tijd tussen besmetting en eerste symptomen) bedraagt 4 – 72 uur.
Hoe kun je het oplopen en hoe kun je anderen besmetten?
Het zeer besmettelijke norovirus is aanwezig in de ontlasting en het braaksel van een besmette patient. Het virus wordt onder meer overgebracht door handen die na een toiletbezoek of het eten niet goed gewassen zijn, of door eten dat niet hygienisch is klaargemaakt door een persoon met een norovirusinfectie. Via de lucht kan ook besmetting optreden als er gebraakt is. Indien dit mogelijk is, moet iemand met buikgriepklachten een eigen toilet gebruiken en deze zelf schoonmaken.
Wie kunnen ziek worden van het norovirus en wie lopen extra risico?
Norovirus komt alleen bij de mens voor. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer lopen meer risico op ernstiger en langer durende klachten waardoor uitdroging kan ontstaan. Indien nodig kan een arts ziekenhuisopname adviseren.
Wat kun je eraan doen? Voorkomen en behandelen.
Infecties met het norovirus zijn te voorkomen door strenge hygienemaatregelen, waarbij goed handen wassen en grondige en frequente omgevingsdesinfectie belangrijk zijn. Gebruik indien mogelijk een eigen toilet en maak deze zelf goed schoon. Voor uitgebreide hygienemaatregelen: zie http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten/calicivirus/calicivirus.jsp.
De behandeling: er zijn geen geneesmiddelen voor norovirusinfectie. Het is daarom van belang dat de zieke voldoende zouten, suikers en vocht (ORS) binnenkrijgt, en kleine hoeveelheden licht verteerbaar voedsel eet. Alcohol, en koolzuurhoudende dranken dienen liefst vermeden te worden. Bij twijfel over herstel kan de huisarts worden geraadpleegd.
Welke maatregelen heeft het ziekenhuis getroffen?
Het ziekenhuis heeft de volgende maatregelen getroffen:
Voor medewerkers
- Alle medewerkers dienenen hun handen goed te wassen en te desinfecteren bij het betreden en verlaten van een van de afdelingen.
- Als medewerkers op een van genoemde afdelingen werken, mogen zij uitsluitend in overleg met hun leidinggevende op een andere afdeling werken.
Voor bezoekers en patienten
- Alle patienten dienen binnen de afdeling te blijven. Het is niet toegestaan de afdeling te verlaten.
- Bezoek op de afdeling is toegestaan. Bezoekers dienen hun handen goed te wassen en te desinfecteren bij het betreden en verlaten van de kamer/zaal
- Bezoekers dienen na hun bezoek rechtstreeks afdeling en ziekenhuis te verlaten
Ik begrijp dat afdelingen zijn gesloten, wat betekent dit?
Dit betekent dat op de betreffende afdelingen geen nieuwe patienten worden opgenomen. De patienten worden ondergebracht op andere afdelingen. Er is dus geen opnamestop en men kan de besmette afdelingen betreden.
Ik ben in het ziekenhuis op bezoek geweest en denk dat ik de buikgriep heb. Wat moet ik doen?
U kunt gewoon thuisblijven. Als u verder gezond bent duurt de buikgriep niet langer dan 48 uur. Mochten de verschijnselen ernstiger worden dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.
Kan ik nog opgenomen worden in het ziekenhuis als dat nodig is?
Ja, u kunt worden opgenomen. U komt alleen niet te liggen op één van de besmette afdelingen.
Kan ik op bezoek komen op de besmette afdelingen?
Ja, dat kan. Wel moet u bij het betreden en verlaten van de afdelingen uw handen goed desinfecteren. Daarnaast moet u het ziekenhuis direct na het bezoek verlaten.
Is buikgriep hetzelfde als griep?
Nee, buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziektes. De “gewone” griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt veroorzaakt door norovirussen. De griepprik geeft bescherming tegen influenzavirus, niet tegen norovirus en dus ook niet tegen buikgriep.
Kan buikgroep door het norovirus gevaarlijk zijn?
Dat is zeldzaam. Verreweg de meeste mensen zijn na 1 of 2 dagen ziekte weer op de been. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen uitdrogen, en als dat niet wordt onderkend zelfs overlijden. De gevallen die bekend zijn waren allemaal ouderen, die vaak al diverse andere gezondheidsklachten hadden. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem kunnen in zeldzame gevallen langdurige klachten optreden.
Wat moet ik doen als ik buikgroep heb?
Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. Het belangrijkste is dat u voldoende vocht binnen krijgt. Bij twijfel kunt u het beste de huisarts raadplegen. Verder is het belangrijk dat iemand met buikgriep beseft dat hij of zij deze ziekte gemakkelijk kan overbrengen op anderen in de dagelijkse omgang of bij het klaarmaken van bijvoorbeeld een belegde boterham. Heel goed handen wassen dus! In huishoudens met zieken is het belangrijk om regelmatig het toilet schoon te maken en daarbij chloor te gebruiken. Vergeet ook de spoelknop en de deurknop niet!
Hoe lang duurt de buikgriep?
Als u gezond bent, duurt de griep 48 uur. Als u tot een van de risicogroepen behoort kunnen de klachten ernstiger zijn en de symptomen langer aanhouden.
Kan iemand met het norovirus naar school of werk?
Zieken die betrokken zijn bij voedselbereiding of patientenzorg wordt dringend aangeraden om niet te werken zolang er klachten zijn.
Kinderen met buikgriep voelen zich vaak te ziek om naar school te gaan. Is er sprake van diarree zonder dat een kind echt ziek is, dan is wering niet nodig. Wel is dan de toilet- en handhygiene extra belangrijk op de school of het kindercentrum. Informeer daarom de leiding van de school als een kind diarree heeft.
Kan ik mijn afspraak op de polikliniek doorgaan?
Ja, uw afspraak gaat gewoon door.