Begeleid stoppen met roken

Array

Stoppen met roken is geen makkelijke opgave. Jaarlijks proberen bijna een miljoen mensen van de 3,7 miljoen rokers die ons land telt, te stoppen. Toch lukt het ieder jaar maar een kleine 80.000 personen om daadwerkelijk te stoppen.

Jammer, want wie een hulpmiddel of cursus gebruikt om te stoppen, heeft twee tot vier keer zo veel kans op slagen. Begeleiding om te stoppen met roken wordt via de basisverzekering vergoed. In de praktijk komt het er meestal op neer dat u deze begeleiding kunt krijgen via uw huisarts. Het bezoek aan de huisarts blijft voor veel rokers helaas een drempel. Daarnaast beschikken lang niet alle huisartsen over de juiste ondersteuning in hun regio.

Bij Univé-VGZ-IZA-Trias hebben we daarom besloten een stapje verder te gaan. We zijn een samenwerking gestart met STIVORO, het expertisecentrum voor tabakspreventie. Onze verzekerden kunnen daardoor volledig verzekerd een behandelmethode van dit centrum volgen.

Ik ben daar erg blij om, want deze overeenkomst maakt ‘stopbegeleiding’ nu laagdrempelig voor al onze verzekerden. Hierbij teken ik overigens aan dat we alléén de STIVORO-methodes vergoeden omdat ze bewezen effectief zijn. Er zijn twee mogelijkheden: een telefonische coaching of ‘Pakje Kans’, een groepstraining. Rokers bepalen zelf welk van deze twee ze kiezen. In beide gevallen krijgen ze hulp van geschoolde begeleiders.

De groepstraining omvat negen bijeenkomsten in drie maanden. De training helpt deelnemers door vier fasen: voorbereiden, stoppen, volhouden en niet opnieuw beginnen. De deelnemers motiveren elkaar, wat het succes versterkt. In de telefonische coaching ligt de nadruk meer op eigen verantwoordelijkheid: de coach motiveert de deelnemer en helpt hem meer zelfcontrole te ontwikkelen.

Overigens is niet iedereen het ermee eens dat we deze behandelingen vergoeden. Het blijft echter een feit dat de meeste burgers positief tegenover onze aanpak staan. Daarnaast zie ik ons initiatief als een maatschappelijke verantwoordelijkheid: roken veroorzaakt veel chronische ziekten. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Vragen of suggesties over dit onderwerp kunt u mailen naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,
directeur Gezondheidszorg Univé

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen