Stamcellen uit het beenmerg bevorderen tumorgroei

Rijksuniversiteit Groningen
The role of bone marrow-derived mesenchymal stem cells in lymphoma tumor growth
Promotie: mw. B.D. Roorda, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: The role of bone marrow-derived mesenchymal stem cells in lymphoma tumor growth
Promotor(s): prof.dr. W.A. Kamps
Faculteit: Medische Wetenschappen

De meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen, na leukemie en hersentumoren, is Non-Hodgkin Lymphoma (NHL), een groep van kwaadaardige hematologische afwijkingen in de lymfeklier. Ondanks betere behandelingsmogelijkheden sterft nog steeds 20,3% van de kinderen en 31% van de volwassenen met een dergelijk lymfkliergezwel binnen vijf jaar na de diagnose. Recent is duidelijk geworden dat de micro-omgeving van de tumor een bepalende rol heeft in het ontstaan en doorgroeien van kanker.

Promovenda Berber Roorda onderzocht de invloed van bepaalde stamcellen uit het beenmerg (beenmerg-afkomstige mesenchymale stamcellen, MSC’s) op de ontwikkeling van tumoren in de lymfeklier. Ze concludeert dat zulke stamcellen in de directe omgeving van de tumor de groei van een lymfkliergezwel kunnen bevorderen. Ze doen dat op drie manieren: door de snelle vermenigvuldiging van tumorcellen te bevorderen, door de tumorcellen tegen celdood te beschermen en door de vorming van bloedvaten in de micro-omgeving van de tumor te stimuleren. Medicijnen die de groei en functie van MSC’s beperken, kunnen dus mogelijk ook een bijdrage leveren aan de behandeling van kanker.

Om te bepalen wat precies de invloed is van MSC’s op de groei van een tumor, is volgens Roorda nog meer onderzoek nodig. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog of bepaalde types tumoren gevoeliger zijn voor het effect van zulke stamcellen dan andere. Ook zou nader onderzocht moeten worden welke specifieke moleculen betrokken zijn bij de interacties tussen MSC’s en tumorcellen.

Berber Roorda (1979) studeerde medische biologie aan de Rijkuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kinderoncologie van de Beatrix Kinderkliniek van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door Stichting KiKa Kinderen Kankervrij. Roorda is docent medische vakken aan de opleiding fysiotherapie van de Hanzehogeschool Groningen.