Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker van start 2 maart 2010

Array

Het RIVM start binnenkort weer met de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. In maart krijgen alle meisjes die vorig jaar 12 werden hiervoor een uitnodiging. De drie prikken in de arm beschermen meisjes op een veilige manier tegen een ernstige ziekte. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

In maart start de campagne met het uitnodigen van de meisjes die in aanmerking komen voor de vaccinatie. Het doel van de campagne is om de meisjes en hun ouders bewust te maken van twee dingen: het is belangrijk om je te laten inenten tegen baarmoederhalskanker en bovendien is het vaccin veilig. Het RIVM hecht eraan dat meisjes en hun ouders op basis van de juiste informatie besluiten of ze meedoen aan de vaccinatie. Dat is een persoonlijke afweging.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer
600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden
er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook veroorzaakt kan worden door andere varianten van het
HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke 5 jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts.

Veilig
De bijwerkingen zijn voor het overgrote deel mild en slechts van korte duur. Na de vaccinatieronde van vorig jaar, waarbij circa 190.000 meisjes werden ingeent, bleek
dat veel meisjes na de prik last hadden van een pijnlijke arm. Sommige meisjes voelen zich een dag niet zo lekker. Ernstige bijwerkingen werden niet geconstateerd.

Uitnodiging
Alle meisjes die in aanmerking komen voor de vaccinatie, en hun ouders, krijgen in maart een brief en een mini-magazine met informatie over de prikken. Enkele weken daarna krijgen ze van de GGD de daadwerkelijke uitnodiging. Het gaat om meisjes die vorig jaar 12 zijn geworden, evenals de meisjes die in 2009 uitgenodigd zijn, maar die de prikken niet – of niet allemaal – hebben gehaald.

Ook meisjes die geboren zijn in de periode 1993 tot en met 1996 en afgelopen jaar in Nederland zijn komen wonen, kunnen nu nog gevaccineerd worden. Het gaat in totaal om ongeveer 255.000 meisjes.

Prik en bescherm
Op de website www.prikenbescherm.nl kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor alle informatie over de vaccinatie. Op de website staan filmpjes van verschillende deskundigen en ouders en meisjes die de prik al dan niet hebben gehaald. Als mensen daarnaast nog vragen hebben, is er wekelijks een chat-spreekuur waar ouders en meisjes hun vragen aan het RIVM kunnen stellen. Het is ook mogelijk om telefonisch vragen te stellen via de regionale GGD of via 51 0800 301 80 51 (gratis).

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen