Abortuskliniek Amsterdam al per 1 maart gesloten door geldgebrek

Array

De MR70-abortuskliniek in Amsterdam is gesloten. Alle medewerkers staan op straat. Na een hooglopend conflict tussen personeel en bestuur heeft het bestuur eind vorige week besloten de kliniek te sluiten. MR70 had financiele problemen. Het bestuur wilde dat het Slotervaartziekenhuis de werkzaamheden van de kliniek zou overnemen. Maar het personeel was daar fel tegen. Voor het personeel komt de sluiting als een donderslag bij heldere hemel. Het verkeerde in de veronderstelling dat er nog onderhandeld werd. Maar het bestuur zegt dat het geld echt op is.

Door het vroegtijdige sluiten van MR70 is de wachtlijst voor een abortus elders in Amsterdam inmiddels opgelopen tot meer dan 14 dagen. Overigens verzorgt de kliniek voor het AMC ook de hulp bij zwanger worden door ivf. Ook dat is stil komen te liggen.Op 16 februari 2010 heeft het bestuur van de stichting ACSG/MR70 aangegeven niet langer de bestuursverantwoordelijkheid voor de stichting te kunnen dragen. Door het hoog opgelopen conflict met het personeel is het onmogelijk geworden de bestuurstaken naar behoren uit te voeren. Concreet betekent dit dat het bestuur van de stichting ACSG/MR70 per 1 maart 2010 de activiteiten stopt en de vergunning inlevert bij VWS.
In eerdere correspondentie met de Kamer heeft de toenmalige staatssecretaris aangegeven niet te willen treden in het interne conflict maar wel zorg te dragen voor de continuïteit van de abortushulpverlening. Het College Sanering Zorginstellingen heeft naar aanleiding van de mededeling van het bestuur van ACSG/MR70 onderzocht of de hulpverlening elders kan worden opgevangen. Het College geeft aan dat dit voor een korte periode mogelijk is. De extra capaciteit zal worden geleverd door de Dr. Frans Wong kliniek, de kliniek in Heemstede en de kliniek in Leiden. Met deze klinieken is overleg geweest en zij hebben aangegeven bereid te zijn één dag per week extra open te gaan. Het CSZ zal deze extra opvang monitoren tot alle procedures met de nieuwe stichting in het Slotervaartziekenhuis zijn afgerond.

De nieuwe stichting die is opgericht in het Slotervaartziekenhuis zit momenteel in de beoordelingsprocedure van de IGZ en het CvZ en is op dit moment dus nog niet operationeel. Het is niet mogelijk alle benodigde procedures binnen enkele weken af te ronden. Dit zou met het oog op zorgvuldigheid ook niet juist zijn.
Kort samengevat is de stichting ACSG/MR70 met ingang van 1 maart 2010 dicht. De abortusbehandelingen worden voor een korte periode opgevangen in de Oosterparkkliniek te Amsterdam, Bloemenhovekliniek in Heemstede en Casa in Leiden. Een circulaire hierover heb ik op 24 februari 2010 aan de huisartsen in Noord Holland verzonden.
Daarnaast zal worden gewerkt aan het beoordelen van de vergunningaanvraag van de nieuwe stichting SeZoz in het Slotervaartziekenhuis en zal het herstelplan van de Dr. Frans Wong kliniek door VWS en het CvZ worden beoordeeld. Ik verwacht hierover binnen enkele weken duidelijkheid. De overige activiteiten van ASCG (Sense en KID) zullen in zijn geheel worden ondergebracht in de stichting 1e lijnshulpverlening en worden overgenomen door het Slotervaartziekenhuis. De stichting en het ziekenhuis hebben overleg hoe de beoogde laagdrempeligheid van het Sensespreekuur zo optimaal mogelijk kan worden ingezet om de doelgroepen te bereiken.
Het bestuur van ACSG/MR70 zal in nauw overleg met het CvZ zorg dragen voor de afwikkeling van de personele- en financiele zaken.
Begin volgende week zal het CSZ een nieuwe voortgangsrapportage uitbrengen en deze zal ik de Kamer doen toekomen. In deze rapportage wordt verder ingegaan op hoe de abortushulpverlening in Amsterdam ook in de toekomst kan worden gewaarborgd.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen