Hoe als ZBC of privékliniek om te gaan met de Zichtbare Zorg indicatoren?

Array

Vanaf 2010 dienen alle Instellingen voor Medisch Specialistische Zorg (IMSZ) kwaliteitsgegevens aan te leveren via Zichtbare Zorg, dus naast ziekenhuizen ook Zelfstandige Behandelcentra (ZBC’s) en privéklinieken. In de afgelopen weken heeft een aantal instellingen Zichtbare Zorg benaderd met praktische vragen.

1. Wat moeten wij doen als onze zorginstelling zorg levert die niet voorkomt in tranche 1 of 2?
Levert uw instelling zorg voor een aandoening die niet voorkomt in een van de twee tranches, dan geldt in 2010 geen verplichting omdat geen kwaliteitsgegevens over de aandoeningen binnen deze twee tranches kunnen worden aangeleverd.

Zichtbare Zorg benadrukt hier wel dat de indicatorensets elk jaar worden doorontwikkeld. Dat betekent dat waar eerst indicatoren van deze twee tranches niet op uw instelling van toepassing waren, dit vanaf het nieuwe jaar wel het geval zou kunnen zijn.

Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van wijzigingen en/of vernieuwingen met betrekking tot de ZiZo indicatorengidsen.

2. Wat moeten wij doen als de ZiZo-indicatoren voor een beperkt deel op de zorginstelling van toepassing zijn?
Sommige medisch-specialistische zorginstellingen kunnen slechts een beperkt gedeelte van de kwaliteitsgegevens voor een aandoening aanleveren omdat niet alle vragen uit een indicatorenset op de zorginstelling van toepassing zijn.

Indien er geen antwoord gegeven kan worden op datgene wat er binnen een set uitgevraagd wordt, is dit binnen de ZiZo portal, de omgeving waar de gegevens ingevoerd worden, op te lossen door de indicator ‘grijs’ te maken. De indicator wordt grijs door bij de zin ‘voor deze indicator kunnen geen gegevens worden aangeleverd’ een vinkje te plaatsen. Het kan dus gebeuren dat de instelling voor één enkele indicator gegevens invoert en de rest van de indicatoren grijs maakt.

Meer informatie
Voor ZBC’s en privéklinieken is op de website van Zichtbare Zorg Ziekenhuizen (http://www.zichtbarezorg.nl/Ziekenhuizen) nu ook een button ZBC’s/privéklinieken aangemaakt, waar specifieke informatie  – zoals in dit nieuwsbericht -  is opgenomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen