Samen werken aan kennisvermeerdering in de gehandicaptensector

De directies van ZonMw, MEE Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Vilans hebben in het convenant ‘Kennis voor de praktijk’ vastgelegd dat zij hun krachten zullen bundelen. Doel van het convenant is meer samenwerking bij het ontwikkelen en verspreiden van kennis ten behoeve van de gehandicaptensector. Om hiermee te bevorderen dat instellingen en professionals in de praktijk meer en beter gefundeerde kennis gebruiken.

Het is essentieel voor de kwaliteit van bestaan van mensen met een verstandelijke beperking dat professionals gefundeerde kennis gebruiken. Concreet gaat het bijvoorbeeld om (meet)instrumenten, indicatoren, methodieken, protocollen en richtlijnen, technologieen en innovaties die in de dagelijkse praktijk nuttig en toepasbaar zijn. De ondertekenaars van het convenant hebben afgesproken gezamenlijk te werken aan de volgende doelen:

Het ontwikkelen van kennis op grond van kennisbehoeften en vragen in de praktijk
De convenantpartijen werken samen om inzicht te krijgen in de vragen en behoeften van het veld. Op basis daarvan ontwikkelen ze activiteiten op kennisgebied, onder meer onderzoek en implementatie.

Het beschikbaar stellen van kennis in toepasbare producten
De convenantpartijen zorgen ervoor dat kennis goed te vinden is, bijvoorbeeld via de website van het Kennisplein Gehandicaptensector. Hierop onder andere: bevindingen uit Zorg voor Beter, de resultaten van onderzoeksprogramma’s ten behoeve van mensen met beperkingen, kennis van Vilans, producten van voorheen het Landelijk Kennisnetwerk Gehandicaptenzorg en de inhoud van het Kennisportal Gehandicaptenzorg van de VGN.

Het stimuleren en ondersteunen van het gebruik van kennis
De convenantpartijen organiseren kennisuitwisseling tussen wetenschap en praktijk op het Kennisplein Gehandicaptensector. Ook stimuleren zij publicatie van onderzoeken en projecten in het kenniskatern van Markant (maandblad voor de gehandicaptensector), de deelname van instellingen aan Zorg voor Beter en de implementatie van onderzoek ten behoeve van mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast brengen ze in kaart welke andere programma’s van ZonMw, kennisinstituten en hogescholen relevant zijn en maken ze waar mogelijk afspraken over de verspreiding van deze kennis in de gehandicaptensector.

Het genereren van meer aandacht en structurele financiele middelen voor de versterking van de kenniscyclus in de gehandicaptensector
De convenantpartijen zoeken mogelijkheden om hun samenwerking te verbreden naar andere relevante partijen, zoals clientenorganisaties, beroepsverenigingen en relevante kenniscentra. Ook zullen zij zich sterk maken voor continuering en verankering van succesvolle programma’s.

Het convenant ‘Kennis voor de praktijk’ vervangt een eerdere samenwerkingsovereenkomst tussen de VGN, Vilans en ZonMw.

Convenant ‘Kennis voor de praktijk’

ZonMw programma ‘Verstandelijke beperking’

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen