UGent-onderzoekers besturen robot via hersenen

Array

Onderzoekers van het Laboratorium Regeltechniek van de UGent zijn erin geslaagd een schaalmodel van een robotarm aan te sturen met behulp van hersensignalen. Die signalen worden door een computer verwerkt. Deze brain-computer interfaces (BCI) worden ontwikkeld in de hoop dat ze in de toekomst dienst kunnen doen als communicatiekanaal voor mensen met een zware handicap en als hulpmiddelen in de revalidatie.
Onderzoekers van het Laboratorium Regeltechniek van de UGent zijn er in geslaagd een schaalmodel van een robotarm aan te sturen met behulp van hersensignalen die door een computer verwerkt worden. Deze brain-computer interfaces (BCI) worden ontwikkeld in de hoop dat ze in de toekomst dienst kunnen doen als communicatiekanaal voor mensen met een zware handicap en als hulpmiddelen in de revalidatie.

Hersensignalen van minuscuul kleine voltages worden opgemeten en vervolgens door computers verwerkt tot bruikbare informatie. De onderzoekers plaatsen elektroden op of in het hoofd van de proefpersoon, analyseren de signalen en gebruiken ze om een extern apparaat aan te sturen. Het opzet lijkt simpel, maar de benodigde computerprogramma’s zijn dit  allerminst.

Robotic toy arm controlled through brain-computer interface from Dieter Devlaminck on Vimeo.

Breed toepassingsgebied
BCI-systemen richtten zich aanvankelijk enkel op patienten met zware handicaps, zoals volledige of partiele verlammingen na een ongeval of beroerte. Deze mensen zijn meestal volledig afhankelijk van de personen rond hen. Dankzij BCI kunnen zij een gedeelte van hun onafhankelijkheid terugwinnen. Daarnaast lijkt voor deze systemen ook een plaatsje weggelegd in revalidatiecentra, de PC-gamingindustrie en als waarneemsysteem in beroepen waar een bepaalde graad van oplettendheid vereist is.

Met deze realisatie lijkt een oude droom werkelijkheid te worden. Sinds de uitvinding van de microchip fantaseert de mens over zogenaamde cyborgs, een samensmelting tussen mens en machine. Wat toen nog sciencefiction was, lijkt vandaag steeds meer tot de mogelijkheden te behoren met technologieen zoals BCI’s.

Op weg naar een volwaardige interface
Sinds 2007 werken Dieter Devlaminck en Bart Wyns van het Labo Regeltechniek onder leiding van prof. Luc Boullart aan geavanceerde programmatuur om gedachten te vertalen in stuurcommando’s voor externe apparatuur. Ze werken hiervoor samen met prof. Patrick Santens, neuroloog in het UZ Gent en met dr. Georges Otte van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain.
Onderzoek naar brain-computer interfaces is dan ook sterk multidisciplinair. Hoewel het huidige resultaat zeer duidelijk het potentieel aantoont, is er nog wat ruimte voor verbetering in elk van de disciplines, zoals signaalverwerking, intelligente sturingen en neurofysiologische inzichten. De onderzoekers hopen dat deze multidisciplinaire samenwerking op een dag tot een volwaardige interface leidt, naast klassieke apparaten zoals de computermuis en het toetsenbord.

http://vimeo.com/8841995
Bron: UGent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen