Darmbacterie geeft genen prijs

Array

De genen van een groot deel van de micro-organismen, de microbiota, die in de menselijke darm voorkomen zijn in kaart gebracht. Dat staat in het meest recente nummer van Nature.
De genenset is afkomstig van darm-microbiota, gewonnen uit de ontlasting van 124 Europese individuen. Met ruwweg meer dan drie miljoen genen is deze set 150 maal groter dan het menselijk genoom. Volgens de auteurs, waaronder vier onderzoekers van het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, representeert de genenset van een groot deel van de eigenschappen van de meest voorkomende bacterien in de menselijke darm.

Micro-organismen in de darm zijn manusjes-van-alles op verteringsgebied. Ze helpen energie uit voeding te halen door het voedsel te fermenteren, waardoor suikers worden omgezet in vetzuren. De darm neemt de vetzuren vervolgens op. Daarnaast synthetiseren de bacterien ook aminozuren en vitamines. ‘Micro-organismen zijn onmisbaar; we zouden niet zonder ze kunnen leven’, zegt coauteur Willem de Vos, hoogleraar microbiologie. Soms lijkt het wel of deze ‘beestjes’ precies weten wat het lichaam nodig heeft. Zo zijn in darmbacterien van baby’s genen actief die de aanmaak van foliumzuur stimuleren. Dit is een belangrijke stof voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Volgens De Vos komt dit doordat het lichaam informatie met de microbiota in de darm uitwisselt. ‘De microben communiceren met het lichaam en de expressie van hun erfelijke eigenschappen kan daardoor veranderen ’, zegt De Vos.

Darmproblemen
De Vos is blij dat de Chinezen de enorme klus van het ontrafelen van het genoom voor hun rekening hebben genomen. ‘De belangrijkste boodschap van de publicatie is dat we een catalogus van de potentiele capaciteit van microbiota in onze buik beschikbaar hebben’, stelt De Vos. Medeauteur Erwin Zoetendal ziet de genencatalogus als een begin. ‘Wij zijn vooral geïnteresseerd in de functie van de genen’, licht hij toe. Volgens Zoetendal bieden de nieuwe gegevens talloze mogelijkheden om ziekten te relateren aan de microbiele samenstelling en functies in de darm. ‘Mensen die bijvoorbeeld lijden aan chronische darmontsteking hebben een andere samenstelling van de microbiota in de darm dan met gezonde individuen’, stelt Zoetendal. ‘Een interessante vraag is of dit oorzaak of gevolg is van de ziekte.’| Hans Wolkers

Bron: WUR

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen