Prijs Magda Dierendonck 2009 bekroont wetenschappelijk-verpleegkundig onderzoek van Ann Van Hecke

Array

Gisteren werd in het UZ Gent voor de vierde keer de Prijs Magda Dierendonck uitgereikt, genoemd naar het voormalig departementshoofd verpleging. Deze prijs wil de verwetenschappelijking van de verpleegkunde in Vlaanderen stimuleren en bekroont patientgeorienteerd onderzoek waarvan de resultaten een bijdrage betekenen voor de verbetering van het verpleegkundig handelen.

Laureaat editie 2009
De onafhankelijke jury was samengesteld uit tien leden van de Arteveldehogeschool, de Hogeschool Gent, de Hogeschool West-Vlaanderen, de Universiteit Gent (Afdeling Verplegingswetenschap) en het UZ Gent. Bij deze samenstelling ging bijzondere aandacht uit naar het evenwicht tussen juryleden met ervaring in wetenschappelijk onderzoek en juryleden met ervaring in de verpleegkundige praktijk.

De jury beoordeelde twintig ingezonden rapporten. Wetenschappelijke kwaliteit, relevantie voor de verpleegkundige praktijk, originaliteit van het onderzoek en begrijpelijkheid voor niet-wetenschappelijk opgeleiden waren de vier criteria waarop de rapporten werden beoordeeld.

Op basis van deze beoordeling werden dit jaar één winnares aangeduid: Ann Van Hecke, medewerker aan de Afdeling Verplegingswetenschap binnen de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde van de UGent. Zij sleept een geldprijs van 2500 euro in de wacht voor haar onderzoek ‘Ontwikkeling van een verpleegkundige interventie om therapietrouw te verhogen bij patienten met een veneus ulcus in de thuiszorg’.

Vier andere werken kregen van de jury een eervolle vermelding omwille van de hoge kwaliteit.

Over Magda Dierendonck
Magda Dierendonck drukte haar stempel op de evolutie van de verpleegkunde in het UZ Gent. Zij tekende een verpleegkundig beleid uit waarbij de kwaliteit van patientenzorg werd geoptimaliseerd door de uitbouw van innoverende verpleegkundige projecten.Tegelijk slaagde zij erin om de arbeidsomgeving en -voorwaarden voor verpleegkundigen te verbeteren, wat de kwaliteit van zorg positief beïnvloedde.

Om deze belangrijke realisaties verder te zetten en buiten de grenzen van het UZ Gent te dragen, werd aan het eind van haar loopbaan de Prijs Magda Dierendonck in het leven geroepen.

Bron: UGent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen