Nog niemand die de ongebruikte H1N1-vaccins van Klink wil kopen

Klink wil mexicaansegriep-vaccin zelfs weggeven
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) overweegt ongebruikte vaccins tegen de Mexicaanse griep te schenken aan andere landen. Als Nederland er niet in slaagt om de te veel ingekochte vaccins door te verkopen of af te bestellen, zou de WHO als bemiddelaar moeten optreden, dat blijkt uit een brief van Klink, die hij afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer stuurde.

Klink heeft probeert een reductie van de bestelde vaccins tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) te krijgen.Met de fabrikanten GlaxoSmithKline en Novartis zijn volgens Klink gesprekken gaande om bestellingen terug te draaien. Het Kabinet heeft besloten om gelijktijdig de onderhandelingen te starten voor het verkopen van vaccin aan landen met een ernstig tekort aan vaccin voor hun risicogroepen. In Oost-Europa en andere delen van de wereld is de grieppandemie nog niet op zijn retour. Veel van deze landen hebben ook een ernstig tekort aan vaccin voor hun risicogroepen. Klink acht dat de kans aanwezig is dat enkele van deze landen een deel van de niet gebruikte vaccins gaan afnemen.

Duitsland heeft inmiddels hun bestelling bij GSK met 30 procent kunnen reduceren tot 34 miljoen doses. Frankrijk, Groot-Brittanie en Nederland zijn ook aan het onderhandelen met GSK. De onderhandelingen met geïnteresseerde landen, over verkoop van de niet gebruikte vaccins in Nederland, bevinden zich in verschillende stadia. Ik zal u hier binnenkort separaat over informeren.

Er zijn 10,6 miljoen vaccins ingezet voor de vaccinatie van mensen die op basis van medisch inhoudelijke argumenten in aanmerking kwamen. Tevens zijn er 110.500 doses geleverd aan de Nederlandse Antillen en Aruba, 21.300 aan militairen op ernstmissies en wordt er een buffer van 2,2 miljoen vaccins aangehouden. De overige vaccins zal Klink, gebaseerd op de afwezigheid van gezondheidswinst en het ondergeschikt zijn van economische belangen, niet inzetten voor de Nederlandse bevolking. De onderhandelingen voor afbestelling en doorverkoop van de niet gebruikte vaccins lopen nog.

Sinds het laatste advies van de Gezondheidsraad van 9 november 2009 wordt er onderhandeld met GSK en Novartis over een reductie van de bestelde vaccins. Gelijktijdig vinden er onderhandelingen met landen plaats over de verkoop. Zoals ik heb laten weten in mijn brief van 18 juni (PG/CI-2.938.672), zullen de vaccins in principe worden doorverkocht tegen kostprijs.

Klink doet overigens weer geen uitspraken over de prijs van vaccins. Wel is toegezegd dat Klink op 16 maart de Kamer in een besloten gesprek hierover nader zal informeren.

De vaccins waarmee Nederland blijft zitten, worden eventueel weggegeven. Hoeveel dat er zullen zijn, is mede afhankelijk van de opstelling van de leveranciers. Novartis liet overigens in januari al weten de overheid aan het contract te zullen houden.

Brief aan de Kamer: Antwoorden op kamervragen van Agema en Arib over het bericht dat een reductie van de order voor griepvaccins geen optie isKamerstuk | 5 maart 2010 | pdf, 4 pag., 26 kBPG-K-U-2982276

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen