Primaire preventie hartaanvallen lastig

Array

Het voorkómen van acute hart- en vaatklachten bij patienten die hierop een verhoogd risico hebben, is lastiger dan gedacht. Dat blijkt uit een gerandomiseerde studie door onderzoekers van de universiteit van Edinburgh.

In de studie werd van bijna 30.000 mensen de enkel-armindex vastgesteld. Dat is een maat voor de arteriele beencirculatie. Een lage score duidt op vaatlijden dat mogelijk kan resulteren in myocardinfarcten of een CVA. Een index van 1,0 geldt als gezond.

In de Schotse studie hadden 3350 proefpersonen een enkel-armindex van 0,95 of lager. De helft van hen kreeg ter preventie van acute hart- en vaatziekten eenmaal daags 100 mg aspirine voorgeschreven, de andere helft kreeg een placebo.

Na een gemiddelde follow-up van ruim 8 jaar bleek het preventieve effect van aspirine verwaarloosbaar. In Journal of the American Medical Association schrijven de onderzoekers dat er geen significante verschillen waren in het optreden van of overlijden aan cardiovasculaire aandoeningen tussen de interventiegroep en de controlegroep.

In een begeleidend commentaar vraagt Jeffrey Berger zich af of de studie ook impliceert dat de enkel-armindex ongeschikt is om hoogrisicogroepen voor cardiovasculaire aandoeningen op te sporen. Wellicht is verhoogde activiteit van bloedplaatjes een betere indicator, aldus Berger. RC

JAMA 2010; 303: 841-8: Aspirin for Prevention of Cardiovascular Events in a General Population Screened for a Low Ankle Brachial Index

Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen