LHV-bestuurslid Jettie Bont was 5 maart te gast bij consumentenprogramma Knelpunt

0
326

Jettie Bont was 5 maart te gast bij consumentenprogramma Knelpunt. Het LHV-bestuurslid ging in gesprek met een vertegenwoordiger van de NPCF over het ‘overstappen naar een andere huisarts’. Het consumentenprogramma Knelpunt van omroep MAX besteedt aandacht aan de moeilijkheden die sommige patienten ondervinden als ze van huisarts willen veranderen.

Onderlinge afspraken tussen huisartsen zorgen voor obstakels bij het overstappen. Soms worden patienten zelfs geweigerd door de nieuwe huisarts. Vorig jaar heeft de LHV in samenwerking met de NPCF een folder geschreven over wanneer en hoe men kan kiezen voor een andere huisarts en wat te doen als het niet lukt. De folder is bestemd voor patient én voor de huisarts.

Uitgangspunt van de brochure is dat de patient zich in principe bij de huisarts van keuze moet kunnen inschrijven. Er zijn echter drie situaties waarin huisarts en patient gezamenlijk kunnen besluiten om van inschrijving af te zien. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is. Of als er een te grote afstand is tussen het woonadres van de patient en de huisartspraktijk. Tenslotte kunnen huisarts en patient principiele verschillen hebben in visie over de zorgverlening (denk aan euthanasie, alternatieve geneeswijzen). Van belang is dat huisarts en patient uiteindelijk gezamenlijk besluiten of de patient zich inschrijft bij de huisarts.

Om deze uitzending te bekijken, heeft u Microsoft Silverlight nodig.

Brochure: Hoe kies ik een andere huisarts?

Bron: Omroep MAX & LHV