Marktwerking baan de baan voor ambulancevervoer

0
339

Er komt geen concurrentie tussen ambulancebedrijven. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vindt invoering van marktwerking in de ambulancezorg toch te riskant. Dat schrijft Klink in een brief aan de Tweede Kamer.De Tweede en Eerste Kamer habben al ingestemd met de wet die regelt dat het ambulancevervoer in heel Nederland aanbesteed zou moeten worden.Klink was van plan om elke vier jaar een aanbesteding te organiseren tussen concurrerende ambulancebedrijven. Inmiddels is hij tot de conclusie gekomen dat ambulancezorg ‘zich niet leent voor marktwerking’. Ambulances moeten altijd snel beschikbaar zijn en dat mag ‘nimmer in gevaar komen’.

De Wet ambulancezorg (Waz) die per 1 januari 2011 van kracht zou worden, was al door de Tweede Kamer geamendeerd. Doordat Klink afziet van de invoering van marktwerking, is ook de bijbehorende besparing van de baan. Dat compenseert Klink door per 2013 met tien procent te bezuinigen op de ambulancezorg. Dat bedrag moet worden opgebracht door efficienter te werken.