Officiële opening nieuwe etage Emma Kinderziekenhuis AMC

Array

Vandaag opent PvdA-kamerlid Eelke van der Veen, samen met een aantal patientjes, de nieuwe afdeling Zuigelingen van het Emma Kinderziekenhuis AMC. Daarmee is de eerste fase afgerond van de Metamorfose, de grootschalige verbouwing en het zorgvernieuwingstraject van het EKZ AMC. Het gehele bouwproject zal naar verwachting in 2013 klaar zijn. In september 2008 ging na jarenlange voorbereiding de Metamorfose van het Emma Kinderziekenhuis AMC van start. Alle verpleegafdelingen op de achtste etage van het AMC worden compleet ‘vernieuwbouwd’ en opnieuw ingericht. Omdat de zorg gewoon moet doorgaan, gebeurt dit in fasen. De verpleegafdelingen schuiven één voor één door naar een nieuwe locatie op de achtste en een gedeelte van de zevende etage.

Prof.dr. Hugo Heymans, kinderarts en divisievoorzitter Emma Kinderziekenhuis AMC:  ‘Ondanks hun ziekte en behandeling moeten de kinderen zich zo normaal mogelijk kunnen ontwikkelen en ontplooien. Het leven zoals zij dat thuis leiden, moet zoveel mogelijk door kunnen gaan, ook tijdens een opname in het ziekenhuis. De Metamorfose is dan ook meer dan alleen een grote verbouwing. Wij willen de zorg vernieuwen die wij aan het zieke kind en zijn omgeving bieden. We zijn dan ook zeer blij dat vandaag de eerste afdeling van het Emma Kinderziekenhuis gereed is’.

De nieuwe afdeling Zuigelingen beschikt over alle voorzieningen om ouders en kind hiertoe in staat te stellen. Zo hebben de meeste kinderen een eigen kamer met een ‘hoog-laag-bad’ en een verstelbare commode. Bovendien heeft elke kamer een eigen badkamer en een slaapbank, alsmede een bureau en tafel om ook het verblijf van de ouders zo comfortabel mogelijk te maken. Naast de eenpersoonskamers zijn er nog zes tweepersoonskamers, waaronder twee suites. Dat zijn ruime kamers met grote badkamers en een verbindingsdeur naar de ernaast gelegen patientenkamer, waar bijvoorbeeld het hele gezin kan verblijven bij langdurige opnames.

Verder beschikt de afdeling over een huiskamer voor ouders, een compleet nieuw ingerichte speelkamer en een high care unit voor ernstig zieke kinderen. Deze unit is voorzien van de modernste apparatuur waardoor intensieve bewaking mogelijk is.

Ook de EKZ-stafafdeling is inmiddels naar de nieuwe locatie verhuisd. De stafruimten kenmerken zich door licht en transparantie en zijn eigentijds ingericht. Daarnaast is er onder meer een ontmoetingsruimte voor medewerkers en een high tech videoconferentiekamer. Het nieuwe Emma Kinderziekenhuis AMC is een ontwerp van OD205 architectuur bv uit Delft. Het interieur is ontworpen in samenwerking met Opera Amsterdam. De adviseur voor de installaties is Grontmij Technical Management.

De aanpassingen van het ziekenhuis zijn nodig om zieke kinderen die regelmatig of langdurig in het ziekenhuis zijn opgenomen, een kans te bieden op een zo normaal mogelijk leven. Door verbeteringen in de kindergeneeskunde groeien steeds meer kinderen op met een chronische ziekte. Maar liefst 80 tot 90 procent van de kinderen die twintig jaar geleden zouden overlijden, bereikt nu de volwassen leeftijd. In Nederland komt dat neer op 300.000 tot 500.000 chronische zieke kinderen. In het Emma Kinderziekenhuis AMC komen jaarlijks bijna 50.000 kinderen op de polikliniek en worden ruim 5000 kinderen opgenomen.

De totale kosten van de Metamorfose zijn begroot op 30 miljoen euro. De stichting Familieverblijf Emma Kinderziekenhuis AMC – die sinds jaar en dag zorg draagt voor de financiering van het Ronald McDonald Huis AMC – en de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC leveren het geld voor een belangrijk deel van de niet-medische faciliteiten van de Metamorfose, waaronder de zogeheten Ronald McDonald Parade. Om het bouwproject volledig te laten slagen, heeft het Emma Kinderziekenhuis AMC zelf nog drie miljoen euro nodig voor faciliteiten die niet door de overheid worden vergoed. (voor meer info: www.steunemma.nl)

De officiele opening van de afdeling Zuigelingen vindt plaats om 16.00 uur op de zevende verdieping van het AMC (H-toren).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen