Vaccinatiefase groot onderzoek afgerond

Array

Bijna 84.000 senioren nemen deel aan Capita
Het grootste vaccinatieonderzoek dat ooit onder ouderen gehouden is, CAPiTA, heeft de belangrijke fase van vaccineren afgerond. Ruim 84.000 deelnemers hebben het onderzoeksvaccin of de placebo gekregen. De komende twee jaar wordt, in samenwerking met 58 Nederlandse ziekenhuizen, onderzocht of het vaccin bescherming biedt tegen longontsteking en andere ernstige infecties veroorzaakt door pneumokokken bacterien.

Grootste vaccinatieonderzoek bij ouderen ooit
In het najaar van 2008 is het Julius Centrum, onderdeel van het UMC Utrecht, gestart met het Community Acquired Pneumonia immunisation Trial in Adults (CAPiTA) onderzoek, het grootste vaccinatieonderzoek dat ooit in Nederland is gehouden. In dit onderzoek worden de effectiviteit en veiligheid van een onderzoeksvaccin tegen ernstige infecties veroorzaakt door pneumokokken-bacterien onderzocht. In Nederland worden jaarlijks duizenden mensen, met name ouderen, opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van een infectie door pneumokokkenbacterien. Deze bacterien zijn een van de veroorzakers van onder andere longontsteking. Veel ouderen overleven een infectie niet, waardoor dit onder deze groep één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland is.

Nauwe samenwerking met huisartsen
Om de werkzaamheid van het vaccin vast te stellen zijn ruim 84.000 mensen van 65 jaar en ouder gevaccineerd. De deelnemers zijn geselecteerd door hun eigen huisarts. In totaal werken ruim tweeduizend huisartsen aan het onderzoek mee. De helft van de deelnemers heeft een placebo toegediend gekregen zonder werkzame stoffen; de andere helft het onderzoeksvaccin. De effectiviteit van het vaccin wordt vastgesteld door beide groepen met elkaar te vergelijken.

Uitkomst onderzoek

De vergelijking van beide groepen wordt mogelijk gemaakt door extra onderzoek te verrichten bij CAPiTA deelnemers die in een ziekenhuis worden opgenomen met een mogelijke longontsteking.

Over twee jaar kan worden bepaald of er verschillen zijn in het optreden van longontsteking veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie tussen deelnemers die het onderzoeksvaccin hebben gekregen en deelnemers die het placebo hebben gekregen. Als blijkt dat het vaccin effectief is, dan zal het onderzoeksteam aan alle deelnemers die het placebo hebben gekregen alsnog het vaccin met de werkzame stoffen aanbieden. Dit zal op zijn vroegst in 2011 zijn.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen