Transport patiënten met mobiele IC’s op orde

Het transport van patienten met Mobiele Intensive Care Units (MICU) voldoet aan alle de eisen die voor dit specialistische vervoer van intensive care patienten gelden. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het vandaag verschenen rapport ‘Mobiele Intensief Care Unit coördinatiecentra voldoen aan de vergunningsvoorwaarden’.

Op dit moment werken zes ziekenhuizen met de MICU’s. Deze ziekenhuizen vallen onder een tijdelijke regeling van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). De IGZ adviseert de minister wel om die tijdelijke regeling te verlengen. De IGZ vindt dat de regeling nog zeker een jaar verlengd moet worden om de kwaliteit en de betaalbaarheid van MICU-transport te borgen.

De tijdelijke regeling/vergunning is er in 2008 gekomen en regelt dat speciaal toegeruste ambulances kunnen zorgen voor veilige verplaatsing en vervoer van intensive care patienten van het ene ziekenhuis naar het andere. Naar schatting worden per jaar zo’n 1600 tot 2000 patienten met een MICU vervoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door plaatsgebrek op de IC van een ziekenhuis. Ook kan het voorkomen dat de IC van een ziekenhuis niet voldoende is toegerust om de patient goed te kunnen behandelen. Met een MICU kan zo’n patient dan veilig naar een andere IC worden vervoerd.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen