Skeletspieren bij chronisch hartfalen

Array

Een belangrijk symptoom bij patienten met chronisch hartfalen (CHF) is de afgenomen inspanningscapaciteit. Deze afgenomen inspanningscapaciteit kan slechts ten dele worden verklaard door de afgenomen hartfunctie bij deze patienten. Waarschijnlijk spelen veranderingen in de skeletspieren ook een belangrijke rol. Dit concludeert Martijn Bekedam in zijn promotieonderzoek.

Bekedam bestudeerde het skeletspierweefsel van patienten met CHF. Zijn onderzoek toont aan dat de zuurstofconsumptie van patienten met CHF te maken heeft met de oxidatieve enzymactiviteit in skeletspieren. Daarnaast toont hij aan dat de zuurstofdruk die nodig is om te voorkomen dat zuurstoftekort in skeletspiervezels ontstaat, verlaagd is bij patienten met CHF, en dat zij een toegenomen buffercapaciteit voor zuurstof hebben.

Hiermee verklaart Bekedam waarom de zuurstofopname van CHF-patienten bij inspanning vertraagd is en er meer zuurstof uit het bloed kan worden opgenomen. Hij vond een afname van het aantal bloedvaatjes per skeletspiervezel bij patienten met CHF. Ook nam de doorlaatbaarheid voor zuurstof van deze bloedvaatjes bij patienten met een ernstige vorm van CHF af. De kennis uit Bekedams studie verschaft inzicht over de afgenomen inspanningscapaciteit bij patienten met CHF en kan worden gebruikt bij de ontwikkeling van individuele revalidatieprogramma’s voor deze patienten.
* Startdatum 19-03-2010

* Tijd 13.45

* Locatie Aula

* Titel Skeletspieren bij chronisch hartfalen

* Spreker M.A. Bekedam

* Promotor prof.dr. A.C. van Rossum

* Onderdeel VU medisch centrum

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen