Farmacierobot versterkt leefbaarheid platteland
ArrayIn Oudebildtzijl is vandaag de eerste farmacierobot in werking gesteld die het patienten mogelijk maakt om zelf op ieder gewenst tijdstip medicijnen af te halen. De robot moet een belangrijke bijdrage leveren aan het op peil houden van kwalitatief goede apothekerszorg op het platteland.
Het is de eerste farmacierobot in Nederland waar patienten zonder tussenkomst van dokter of apotheker zelf hun herhaalrecepten kunnen halen. Gedeputeerde Tineke Schokker van de provincie Friesland kreeg als eerste ‘medicijnen’ geleverd door de robot, die in de praktijk staat van de apotheekhoudend huisartsen Paul en Anneke Bögels.
Het betreft een pilot van twee robots, waarvan de eerste is geplaatst in Oudebildtzijl en de tweede op Ameland bij huisarts Maters. Het initiatief waarmee bijna €900.000 is gemoeid, is mogelijk gemaakt dankzij financiele steun van De Friesland Zorgverzekeraar en de Provincie Friesland. Verder hebben ook de ontwikkelaar van de robot, Wilee Techniek in Leeuwarden, en de beide huisartspraktijken bijgedragen in de kosten.
Zorgeconomie
Tineke Schokker ziet de robot als een belangrijke investering in de zorgeconomie die bovendien hoogwaardige werkgelegenheid oplevert. In de nabije toekomst mogelijk tien full time banen.
De farmacierobot draagt bij aan de versterking van de leefbaarheid op het platteland. De verwachting is dat op termijn steeds meer solopraktijken, vaak apotheekhoudend, zullen verdwijnen. Met behulp van de robot blijft toch voor mensen dichtbij een goede medicijnvoorziening overeind waar ze 24 uur per dag terecht kunnen voor hun medicijnen.
Kwalitatief goede zorg dichtbij de mensen is voor De Friesland een belangrijke reden geweest om in deze pilot te investeren. Zeker met het toekomstig dreigende tekort aan arbeidskrachten en professionals in de zorg, wordt het steeds belangrijker te investeren in nieuwe technologische ontwikkelingen die zorg op afstand mogelijk maken. Zo is De Friesland ook betrokken bij teleradiologie op Ameland, teledermatologie en het onlangs door het Medisch Centrum Leeuwarden gestarte project telecardiologie.
Vermindering werkdruk
Volgens Paul Bögels, apotheekhoudende huisarts in Oudebildtzijl, levert de robot een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de werkdruk. Patienten kunnen ook gewoon overdag tijdens de piekuren ’s morgens en aan het einde van de middag, zelf hun medicijnen afhalen. Op die manier kan de robot 30 tot 40 procent van de handmatige handelingen overnemen waardoor arts en assistente meer tijd over houden voor het gewone dokterswerk.
Remmelt Bakker van Wilee Techniek wijst nog op de grotere veiligheid van de machinale uitgifte. Wanneer een persoon de uitgifte doet is de kans op een fout 1 op 1000, bij twee mensen is dat 1 op 10.000 en bij de robot minder dan 1 op een miljoen. Om de robot aantrekkelijk te maken voor een grote groep apotheekhoudende huisartsen werkt Wilee aan een goedkoper model op een iets kleinere schaal.
Bögels start met de robot eerst tijdens openingsuren om dan binnen enkele maanden wanneer alles goed loopt de dienstverlening uit te breiden naar 24 uur per dag, zeven dagen per week.
Bron:AllePersberichten.nl