Vergelijkend onderzoek morning-afterpillen

Array

Vergelijkend onderzoek morning-afterpillen toont aan: nieuwe pil ellaOne betrouwbaarder dan Norlevo

Sinds eind vorig jaar is de nieuwe morning-afterpil ellaOne verkrijgbaar in Nederland. Groot voordeel is dat deze tot 5 dagen na een riskante vrijpartij werkzaam blijft. De oude morning-afterpil (o.a. Norlevo) moet binnen 3 dagen worden ingenomen. Vergelijkend wetenschappelijk onderzoek naar de betrouwbaarheid en veiligheid van beide heeft nu aangetoond dat ellaOne duidelijk effectiever is dan Norlevo en dus minder risico oplevert om toch nog ongewenst zwanger te raken.

Jarenlang was de noodpil die is gebaseerd op de stof levonorgestrel (o.a. Norlevo) de enige geregistreerde morning-afterpil in Nederland. Nu is de nieuwe noodpil ellaOne duidelijk Norlevo voorbijgestreefd qua betrouwbaarheid.

Tot 5 dagen na onbeschermde seks
De ellaOne-pil heeft als eigenschap dat zij tot 5 dagen (120 uur) na een riskante vrijpartij werkzaam blijft. Norlevo moet binnen 3 dagen (72 uur) worden ingenomen. Daarnaast blijkt dat ellaOne het risico om zwanger te worden bijna halveert vergeleken met Norlevo. Deze duidelijke verschillen in effectiviteit en werkingsduur zijn aangetoond in onderzoeken die zijn gepubliceerd in twee toonaangevende internationale medische vaktijdschriften Obstetrics & Gynecology en The Lancet.

De nieuwe pil ellaOne is gebaseerd op een speciaal ontwikkelde werkzame stof, ulipristalacetaat, die voorkomt dat een zwangerschap ontstaat. Zij voorkómt alleen en breekt geen bestaande zwangerschap af; het is dus geen ‘abortuspil’.

Van beide typen morning-afterpillen is vastgesteld dat de meeste vrouwen geen of nauwelijks last hebben van bijwerkingen. ellaOne is op dit moment uitsluitend verkrijgbaar op recept.

Over Ulipristalacetaat
Ulipristalacetaat is een geheel nieuwe chemische entiteit en behoort tot een nieuwe therapeutische klasse, het is een oraal werkzame, synthetische progesteronreceptormodulator die zijn werking uitoefent door met hoge affiniteit aan de humane progesteronreceptor te binden. Het is de eerste werkzame stof die speciaal voor noodanticonceptie is ontwikkeld. Onderzoek waarbij meer dan 4000 vrouwen zijn betrokken heeft aangetoond dat, wanneer ingenomen binnen 5 dagen (120 uur) na onbeschermde geslachtsgemeenschap, een enkele dosis van 30mg ulipristalacetaat zorgt voor een significante vermindering van het aantal zwangerschappen vergeleken met het verwacht aantal zwangerschappen wanneer geen noodanticonceptie gebruikt wordt. Ulipristalacetaat heeft onlangs Marketing Authorization gekregen in de Europese Unie en is inmiddels in 17 landen onder de merknaam ellaOne® geïntroduceerd.

ellaOne® is alleen verkrijgbaar op recept en wordt tot nadere beoordeling door het College Voor Zorgverzekeringen (CVZ) niet vergoed door de zorgverzekeraars.

ULIPRISTALACETAAT VS. LEVONORGESTREL
Er zijn twee studies uitgevoerd die een directe vergelijking maken tussen ulipristalacetaat en levonorgestrel.1,2 In hun studie hebben Glasier en collega’s (2010) een meta-analyse uitgevoerd over de resultaten van beide studies.
Indien ingenomen binnen 24 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap vermindert ulipristalacetaat het risico om zwanger te worden met bijna tweederde vergeleken met levonorgestrel.
Indien ingenomen binnen 120 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap wordt het risico om zwanger te worden na inname van ulipristalacetaat bijna gehalveerd vergeleken met levonorgestrel.

Uit de studies blijkt dat ulipristalacetaat even weinig bijwerkingen heeft als levonorgestrel.

1. Glasier, A.F., Cameron, S.T., Fine, P.M., Logan, S.J.S., Casale, W., Van Horn, J., Sogor, L., Blithe, D.L., Scherrer, B., Mathé, H., Jaspart, A., Ulmann, A., & Gainer, E., (2010). Ulipristal acetate versus levonorgestrel for emergency contraception: a randomised non-inferiority trial and meta-analysis. The Lancet, published online, January 29, 2010, DOI:10.1016/S0140-6736(10)60101-8.

2. Fine, P., Mathé, H., Ginde, S., Cullins, V., Morfesis, J., & Gainer, E., (2010). Ulipristal Acetate Taken 48–120 Hours After Intercourse for Emergency Contraception. Obstetrics & Gynecologists, vol. 115, no. 2, p. 257-263.
Bron:ApothekersNieuws

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen