Bestuurders ggz krijgen zware onvoldoende bij terugdringen separaties

Array

Gebrek aan lef en leiderschap bij bestuurders ggz-instellingen scoren zware onvoldoende bij terugdringen separaties
Het Landelijk Platform GGZ (LPGGz) maakt zich ernstige zorgen over het gebrek
aan daadkracht binnen GGZ-instellingen om het aantal separaties terug te dringen.
De koepelorganisatie van clienten- en familieorganisaties in de GGZ verwijt de verantwoordelijke bestuurders gebrek aan lef en leiderschap. LPGGz ontvangt
met grote regelmaat schrijnende ervaringsverhalen van clienten die als gevolg
van separatie getraumatiseerd zijn. Het platform sluit daarmee aan bij de conclusies van de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ), die eind vorige week een follow-up rapport aan de Tweede Kamer presenteerde.

Onvoldoende resultaat
De Inspectie stelt dat ggz-bestuurders wat betreft het terugdringen van separaties niet ‘in control’ zijn. In veel van de bezochte instellingen wordt niet gewerkt met een separeerprotocol en separaties worden niet stelselmatig geevalueerd met client, familie of hulpverlener. Separeren neemt geen vaste plek in op de agenda van raden van bestuur. Raden van bestuur weten daardoor niet wat er speelt en kunnen dus niet ingrijpen om het aantal separaties in hun instellingen terug te dringen.

Clientervaring
Het LPGGz trekt daarom de harde conclusie dat het ontbreekt aan ambitie en leiderschap in ggz-instellingen als het gaat om het terugdringen van separeren. Het platform ontvangt nog steeds klachten van clienten die gesepareerd worden. “Iedere separatie is er één teveel’, zegt Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform. “Separeren is geen manier om mensen te behandelen. Het is traumatiserend en kan leiden tot versterking van angstgevoelens, verwardheid en een verslechterde verhouding tussen client en hulpverlener”.

Omslag in denken
Het LPGGz wil dat separeren tot het uiterste wordt beperkt. Ter Avest: “Er zijn voldoende mens-lievende methodieken bekend die dwang kunnen voorkomen. Het automatisme om iemand linea recta te separeren, is het eerste dat hulpverleners moeten afleren. Deze instellingsbrede omslag in denken en handelen vraagt om leiderschap en ambitie.” Het LPGGz roept bestuurders op om hierin hun verantwoordelijkheid te nemen en het aantal separaties drastisch te beperken. Immers, opsluiten is geen zorg.

Bron: Platform ggz.nl/lpggz/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen